2020. június 4. csütörtökBulcsú
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elutasította a szenátus az alkotmányos rend megváltoztatását célzó rendezvényekről szóló törvényt

2017. május 03. 13:16, utolsó frissítés: 13:16

Egyöntetűen elutasította szerdán a szenátus plénuma a Tudor Ciuhodaru PSD-s képviselő által márciusban benyújtott törvényjavaslatot, amelynek értelmében 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztést róhatnának ki olyan rendezvények szervezéséért, amelyek az alkotmányos rend megváltoztatását célozzák, illetve megnehezítik vagy megakadályozzák az államhatalom gyakorlását.

A tervezet kezdeményezője a Büntető törvénykönyvet módosító javaslat benyújtásakor úgy nyilatkozott: a jogszabály kimondottan a "szélsőséges, szeparatista megnyilvánulásokra" vonatkozna, amelyek sértik az alkotmány első cikkelyét. Ciuhodaru érvelése szerint Romániában a szabadság és demokrácia nem mehet el odáig, hogy "a szélsőséges, szeparatista és revizionista megnyilvánulások kikezdhessék a román állam lényegi mivoltát".

Şerban Nicolae, a jogi bizottság elnöke szerint azonban a javaslat átfedéseket tartalmaz már érvényben lévő jogszabályokkal, és inkoherenssé tenné a Büntető törvénykönyv 397-es cikkelyét.

Mihai Goţiu szenátor a szavazást megelőző vitában arra hívta fel a figyelmet, hogy a csendőrség adatai szerint 2016 első félévében 157 bírságot róttak ki nyilvános rendezvények során, ezek közül a legtöbbet abból a célból, hogy megakadályozzák ezen rendezvényeket, ami Goţiu szerint a szólásszabadság korlátozását jelenti.

Ciuhodaru indoklásában azt írja: Románia mindig nagyon toleráns állam volt, amelynek kisebbségei nem panaszkodhatnak üldöztetésre vagy marginalizációra, de a szélsőséges rendezvényeket elbátortalanító intézkedések hiányában ezek a megnyilvánulások "súlyosakká" váltak. Példaként említi a képviselő "Sógor Csaba és Tőkés László magyar etnikumú európai parlamenti képviselők kéréseit", valamint azt, hogy Marosvásárhelyen a Székelyföld autonómiáját követelték a székely szabadság napjának résztvevői. "Mindezek indokolják, hogy a parlament fogadja el a törvényt, amellyel leszögeznénk, hogy Romániában a szabadság, a demokrácia, a mozgás- és szólásszabadság nem mehetnek el addig, hogy egyesek szeparatista, revizionista szélsőséges megnyilvánulások révén megtámadják a román állam lényegi mivoltát" - olvasható a javaslathoz csatolt indoklásban.

A tervezetről a szenátus első házként szavazott, a végső döntés a képviselőházé. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS