2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: decentralizáció nélkül nem lesz fejlődés

2017. május 03. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

Decentralizáció nélkül nem lesz fejlődés - mondta szerdán a Suceaván hivatalos látogatáson lévő államfő.

Klaus Johannis a helyi közigazgatási vezetők konferenciáján úgy fogalmazott: az utóbbi időben ismét közbeszéd tárgyát képezi a decentralizáció, de egyelőre nem készült realista felmérés egy ilyenfajta reform következményeiről. "A közelmúltban felmerült kezdeményezések egy része konfliktusokat szült. Éppen ezért remélem, hogy a kormány tagjai bölcsen hasznosítják a múlt tanulságait, és nem vezetnek be diszkriminációt a helyi közigazgatások között. Nyomatékosítom: decentralizáció nélkül nem lesz fejlődés. Remélem, nem leszünk ismét egy végcél nélküli kezdet tanúi, és főleg azt remélem, hogy nem ismétlődnek meg a régi hibák" - mondta az elnök.

Johannis úgy vélekedett, a decentralizáció megvalósításához politikai konszenzusra van szükség, mert "minél szűkebb csoportok dolgoznak rajta, annál hangsúlyosabbak lesznek a helyi közösségeket érintő hibák és sikertelenségek."

"A decentralizáció és a közigazgatás modernizálása nem valaki ellen irányul, hanem a rendszer javítását célozza" - szögezte le az államfő, aki szerint korábban "az erősebb mindent visz" politikája, a hiúság és érdekellentétek fullasztották kudarcba a decentralizációról szóló vitát. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS