2020. június 4. csütörtökBulcsú
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szenátus jogi bizottsága: közkegyelemben részesülhetnek a vesztegetés elfogadása vagy befolyással való üzérkedésért elítéltek is

2017. május 03. 20:40, utolsó frissítés: 21:35

Update: A kormány a közkegyelmi törvénytervezet eredetileg beterjesztett változatát támogatja - jelentette ki szerdán Sorin Grindeanu miniszterelnök.

"Ismét elmondom, amit már kijelentettem: a kormány a közkegyelmi törvénytervezet eredetileg beterjesztett változatát támogatja. A szenátus jogi bizottsága által szerdán elfogadott módosító javaslatok nem élvezik a kormány támogatását" - írja egy Facebook-bejegyzésben a miniszterelnök.

-----------------
Olyan módosító javaslatot fogadott el szerdán a szenátus jogi bizottsága, amelynek értelmében közkegyelemben részesülnének a megvesztegetés, a vesztegetés elfogadása és a befolyással való üzérkedés miatt elítélt személyek is.

Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora szerint azért lenne indokolt a vesztegetés elfogadása miatt elítéltek közkegyelemben részesítése, mert az ezzel a váddal bíróság elé állított politikusok nagy része választási kampány alatt követte el tettét, márpedig a választási törvény alapján "mindegyik pártot meg lehet vádolni vesztegetés elfogadásával vagy hivatali visszaéléssel".

"Azzal egyetértek, hogy büntessék meg azokat, akik hazavitték a pénzt. De ezekben az esetekben dzsekikre és esernyőkre költötték a pénzt, mert a valóságban így működtek a dolgok. (...) Minden olyan politikus hasonló problémával küzdhet, aki részt vett valamilyen választási kampányban, kivéve a 2016-os kampányt, amelyik már az új törvény szerint zajlott" - fogalmazott Băsescu a közkegyelmi tervezet szakbizottsági vitáján.

A szenátor szerinte kell léteznie egy nulladik pillanatnak, és ezt a közkegyelmi törvény jelentheti.

'Ha az összes pártot meg akarjuk kötni, akkor folytathatjuk így tovább. De kell léteznie egy nulladik pillanatnak. A bizottság azt tesz, amit akar, de én úgy vélem, mernünk kell felvállalni mindazt, ami történt. Persze ha továbbra is azt akarjuk, hogy legyen tele a tartály potenciális elítéltekkel, akiket még nem jelentettek fel az üzletemberek, nem kell tenni semmit. (...) De én továbbra is hangsúlyozom, hogy közkegyelemben kell részesíteni az ilyen bűncselekményeket elkövetőket. (...) Minden intézmény tudatában van annak, hogy illegálisan finanszírozták a pártokat. Figyelembe véve, hogy egy új pártfinanszírozási törvény lépett érvénybe, véget kell vetni ennek az állapotnak, és ezt csak a közkegyelmi törvénnyel lehet megtenni' - érvelt Băsescu.

Daniel Fenechiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora leszögezte: a 'liberálisok nem támogatnak egyetlen olyan módosító javaslatot sem, amely közkegyelemben részesítené a bármiféle korrupciós bűncselekmény miatt elítélteket'.

Gheorghe Dircă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora sem értett egyet a javaslattal.

'Kötelességünk azt az üzenetet közvetíteni, hogy a korrupciós bűncselekményeket nem részesítjük közkegyelemben, függetlenül attól, hogy először követ el ilyent az elítélt vagy sem. Mindenkinek meg kell értenie, hogy ha valaki elfoglal egy köztisztséget, azzal nem élhet vissza, nem fogadhat el és nem kérhet kenőpénzt azért, hogy valamit megtegyen vagy ne tegyen meg' - mondta Dircă.

A jogi bizottság öt támogató és három ellenszavazattal fogadta el a módosító javaslatot. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS