2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tüntettek Bukarestben és Kolozsváron is a közkegyelmet korrupcióra is kiterjesztő módosítás miatt

2017. május 04. 09:21, utolsó frissítés: 09:24

Több százan - más források szerint mintegy kétezren - vonultak utcára szerda este a fővárosban, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a közkegyelmi törvénytervezet módosítását célzó és a szenátus jogi bizottsága által elfogadott javaslatok ellen.

Ezúttal is a kormánypalota előtti téren gyűltek össze a tüntetők, akárcsak a februári nagyméretű tiltakozásokkor, amikor a végül hatályon kívül helyezett, 2017/13-as sürgősségi kormányrendelet ellen emelték fel szavukat.

A tiltakozók a kormánykoalíciót alkotó pártok elleni rigmusokat skandáltak, zászlókat lengettek, és táblákat tartottak a magasba többek között ilyen felirattal: "Tényleg nem tudjuk emberi módon megérteni egymást?", "Korruptak nélkül!", "Megloptatok és eladtatok 23 millió embert", "Elég volt 27 év a gyilkosokkal!".

A tömeg 22 órakor kezdett oszolni.

Hasonló megmozdulásokra került sor szerda este Brassóban és Kolozsváron is, ahol néhány tucatnyian gyűltek össze a közkegyelmi törvénytervezet módosítása ellen tiltakozva.

A szenátus jogi bizottsága olyan módosító javaslatot fogadott el szerdán, amelynek értelmében közkegyelemben részesülnének a megvesztegetés, vesztegetés elfogadása, befolyással való üzérkedés vagy befolyás vásárlása miatt elítélt személyek is.

A javaslatot a Népi Mozgalom Párt szenátora, Traian Băsescu, illetve a PSD-t képviselő Liviu Brăiloiu terjesztette elő, és öt támogató, illetve három ellenszavazattal fogadta el a testület.

Băsescu szerint azért lenne indokolt a vesztegetés elfogadása miatt elítéltek közkegyelemben részesítése, mert az ezzel a váddal bíróság elé állított politikusok nagy része választási kampány alatt követte el tettét, márpedig a törvény alapján "mindegyik pártot meg lehet vádolni vesztegetés elfogadásával vagy hivatali visszaéléssel".

A közkegyelmi törvénytervezet eredeti, a kormány által beterjesztett változata szerint ezekre a bűncselekményekre nem terjedne ki a közkegyelem.

Liviu Dragnea PSD-elnök azt mondta, nem ért egyet a módosítással.

"Én mindig hangoztattam, hogy nem értek egyet a korrupciós bűncselekmények miatt elítéltek közkegyelemben részesítésével, és ezt az álláspontomat továbbra is fenntartom. Úgy értettem, hogy a véleményezés végső formája még nem készült el. Tárgyalni fogok a bizottság PSD-s tagjaival, hogy a jelentés végleges változatában ne szerepeljenek ezek a módosítások" - írta Dragnea egy Facebook-bejegyzésben. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS