2020. június 4. csütörtökBulcsú
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hétfőn szavaz a szenátus a közkegyelmi törvénytervezetről

2017. május 04. 15:50, utolsó frissítés: 15:50

Demokratikus módon döntötték el a szenátus jogi bizottságának tagjai, hogy megismétlik a szavazást arról a módosító javaslatról, amelynek értelmében a megvesztegetés, vesztegetés elfogadása, befolyással való üzérkedés és befolyás vásárlása miatt elítéltekre is kiterjedt volna a közkegyelmi törvény tervezete - jelentette ki a testület elnöke, Şerban Nicolae, nyomatékosítva, hogy nem beszélt erről a PSD vezetőjével, Liviu Dragneával.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért tartózkodott a csütörtöki szavazáskor, Şerban Nicolae azt felelte: a szavazás megismétlésének szabad utat adott, de a véleményét nem változtatta meg. "Mindannyian tartózkodtunk, mert nem értettünk egyet ezzel az eljárással. Szabályosan szavazásra bocsátottuk, de nem változtattuk meg a szavazatunkat. Semmiféle más természetű befolyás nem ért. Tegnap megszavaztuk azokat a módosító javaslatokat. Ma tartózkodtunk, mert nem akartunk részt venni a már elfogadott módosító javaslatokról való újraszavazás felőli pró vagy kontra döntésben" - érvelt a politikus.

Şerban Nicolae azt is elmondta: hétfőn "kötelező módon" szavaznia kell a felsőház plénumának a közkegyelmi törvény tervezetéről. "Megengedhetetlen, hogy annyi idő után hallgatólagosan fogadjuk el, főleg, hogy a komplex törvények esetében kérhető 60 napos haladékot is megkaptuk rá" - mondta a szenátor.

Szerdán a szenátus jogi bizottsága olyan módosító javaslatot fogadott el, amelynek értelmében a megvesztegetés, vesztegetés elfogadása, befolyással való üzérkedés és befolyás vásárlása miatt elítéltekre is kiterjedt volna a közkegyelmi törvény tervezete. Csütörtökön Daniel Fenechiu PNL-s szenátor igénylésére a felsőház jogi bizottsága újra szavazott a javaslatról, és ezúttal elvetette azt. Fenechiu indítványát a PNL, az USR és az RMDSZ támogató szavazatával fogadták el, a PSD és ALDE szenátorai tartózkodtak.

A jogi bizottság hétfőn fogalmazza meg véleményezését a törvénytervezetről.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS