2020. június 4. csütörtökBulcsú
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Letöltendő börtönre ítélték a dzsihadista propagandát terjesztő craiovai fiatalt

2017. május 05. 08:54, utolsó frissítés: 09:02

Három év és négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek első fokon egy 18 éves craiovai fiatalembert, aki az Iszlám Állam (IÁ) terrorista szervezetet népszerűsítő üzeneteket terjesztett az interneten - közölte a Mediafax hírügynökség.

Constantin Luigi Boigeát 17 éves korában, 2015 decemberében hatósági felügyelet alá helyezték, miután a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) egy házkutatás során dzsihadista propagandaanyagokat tartalmazó számítástechnikai berendezéseket foglalt le lakásán.

A gyanúsított a hatósági felügyelet szabályait rendszeresen megszegte, és - bár eltiltották az internettől - a terrorszervezet népszerűsítését tavaly szeptemberi nagykorúvá válása után is folytatta a világhálón. Emiatt elrendelték előzetes letartóztatását.

A rendezetlen családi körülmények között élő fiatalember három éve tért át a muzulmán vallásra. A DIICOT szerint a közösségi fórumokon az Iszlám Állam jelvényeivel mutatkozott, kifejezte készségét, hogy az IÁ-hoz csatlakozzék, és a terrorszervezet mártírjává váljék, az Iszlám Állam (IÁ) által elkövetett lefejezéseket bemutató filmeket és életveszélyes fenyegetéseket tartalmazó üzeneteket terjesztett az interneten.

A vádhatóság szerint a gyanúsított több felhasználónevet létrehozva fenyegető üzeneteket küldött a terrorszervezet bíráló közéleti személyiségeknek, és másokat erőszakos cselekményekre buzdított, új híveket szerezve az IÁ-nak.

A fiatalember radikalizálódására a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) hívta fel a DIICOT figyelmét.

A craiovai táblabíróság csütörtöki döntése ellen a legfelsőbb bíróságnál lehet fellebbezni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS