2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Eurostat adatai alapján nem állapítható meg, hogy valóban több gyerek született-e a diaszpórában tavaly, mint itthon

2017. május 05. 15:03, utolsó frissítés: 15:03

Nem támasztják alá az Eurostat adatai Andreea Păstîrnac, a határon túli románokért felelős miniszter azon kijelentését, miszerint tavaly először fordult elő olyan, hogy külföldön több román gyerek született, mint itthon - írta a Radio France International honlapja.

Az Eurostatnak ugyanakkor nincsenek 2015-nél frissebb adatai, és csak azt lehet megállapítani azokból is, hogy egy adott országban hány gyerek született. Ami pedig a nemzetiséget illeti, ott is csak annyit disztingválnak, hogy az anya EU-s vagy nem EU-s állampolgár. Az adatokból tehát nem lehet kikövetkeztetni, hogy hány román gyerek született külföldön - írta az RFI megkeresésére az Eurostat.

A rádió azt is kiszámolta, hogy a belföldi születések számát kivetítjük a diaszpórára, akkor a román diaszpóra egy szintre kerülne a világ legmagasabb natalitásával rendelkező országokkal (Niger, Mali). 2015-ben ugyanis 197 491 gyerek született Romániában, ami 10:1000, s a 4,4 milliós közösségben ez 45:1000 lenne.

Andreea Păstîrnac ugyanakkor később szintén pontosított, hogy ő nem abszolút számokban, hanem arányaiban értette a több gyereket. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS