2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felfüggesztettek egy ortodox papot, amiért nem foglalta miséibe az érsek nevét

2017. május 06. 09:06, utolsó frissítés: 09:06

Felfüggesztettek tisztségéből Botoşani megyében egy ortodox papot, aki nem volt hajlandó engedelmeskedni feletteseinek, és nem foglalta miséibe Moldva és Bukovina érsekét, Teofant.

A Schit Orăşeni moldvai település műemlék fatemplomában szolgáló ortodox pap, Ioan Ungureanu idézést kapott az egyházi bíróság elé többek közt hitszakadás, engedetlenség, az egyház tanainak nyilvános megkérdőjelezése, sértegetés, rágalom és a szentségek szabályellenes kiszolgáltatása vádjával.

A Teofan metropolita által vezetett moldvai és bukovinai érsekség megvonta Ioan Ungureanutól parókusi tisztségét és misézési jogát, felszólítva, hogy adja át a templom kulcsait. A hívek azonban nem engedték meg az érsekség képviselőit a település műemlék fatemplomába.

Ioan Ungureanu azt mondta: valóban megtagadta, hogy miséibe foglalja Teofan nevét, mert az érsek tavaly aláírta a krétai zsinat nyilatkozatát, amely - szerinte - "eretnek, ökumenista" dokumentum. A tisztségétől megfosztott pap szerint nem ő az egyetlen az egyházban, aki nem ért egyet az ökumenizmus tanaival. "Mi tiszteljük a többi egyházat és vallást, de nem vegyülhetünk velük. Nem eskethetek össze egy ortodox lányt a falumból egy muzulmánnal, csak azért, mert az érsek megengedi" - jelentette ki Ungureanu.

A moldvai és bukovinai érsekség vikáriusa, Marian Timofte szerint a Schit Orăşeni település ortodox hívei azért nem engedték be az egyházmegye képviselőit a templomba, mert papjuk "megmérgezi az agyukat" radikális eszméivel: például csak azoknak szolgáltatta ki a szentségeket, akik tűzbe dobták az egészségügyi kártyájukat. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS