2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

432 ezer lejjel támogatja a Kolozs Megyei Tanács a magyar programokat

2017. május 08. 15:20, utolsó frissítés: 15:20

Összesen 2,2 millió lejt ítéltek oda a Kolozs Megyei Tanács mai ülésén a megyében tevékenykedő kulturális, ifjúsági és sportegyesületek programjaira. A ma tartott rendkívüli tanácsülésen a pályázatokra elkülönített összegéből 432 ezer lejt a magyar kulturális, ifjúsági és sportrendezvényekre fordítanak.

„Az értékelésnél figyelembe vettük a rendezvények nagyságát, fontosságát a közösségek szempontjából, így kiemelve a Kolozsvári Magyar Napok részesült a legnagyobb támogatásban megyei önkormányzat részéről. A rendezvények, események és a különböző magyar vonatkozású projektek a Kolozs megyei magyarság erejét növelik. Összetartásuk fontos számunkra, hisz így tudunk még erősebb közösséget építeni” – nyilatkozat Balla Ferenc megyei tanácsos, a tanügyi, kulturális és egyházügyi bizottság elnöke a tanácsülést követően.

A kulturális rendezvényekre 500 ezer lejt osztottak le, ennek majdnem 40 százalékát, 198 ezer lejt magyar egyesületek kapták. Összesen 49 magyar szervezet részesül támogatásban. A Kolozsvári Magyar Napok 25 ezer lejes kiemelt támogatásban részesülhet idén. 9 ezer lejjel támogatják a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét megrendezését, a Szent István-napi Néptánctalálkozó 8 ezer és a Kolozs megyei Szüreti Bál 6 ezer lej támogatásban részesül a megyei tanács jóvoltából. Támogatásban részesül a Kolozsi Amatőr Néptánccsoportok Találkozója esemény, a Téka Alapítvány által szervezett Őszi Fesztivál, a Tordaszentlászlói Kórustalálkozó valamint a XIX. Petőfi Sándor szavalóverseny, amelyet Désen szerveznek majd meg.

Az ifjúsági projektekre ugyancsak 500 ezer lejt osztottak szét. Ebben a kategóriában 31 magyar szervezet kapott támogatást, összesen 200 ezer lej értékben: Transilvania Trust Alapítvány 12 ezer lejt kap a Bonchidai Bánffy kastélyban szervezett Örökség Napokra; az Igen, tessék! Egyesület fiatal vállalkozókat bemutató riportsorozata 10 ezer lejben részesül; a KMDSZ Gólyabál és Gólya Nyáriegyetem, valamint a Thinkonomy Nyári Tábor, egyenként 9 ezer lej támogatást kap; a Dési Civil Műhely, a Tóvidék Egyesület és a Tordai Hasadéki Unitárius Találkozó projektenként 8 ezer lejes támogatást nyert el a pályázati kiíráson. A Dribli Sportegyesület 6 ezer lejes támogatásban részesül a gyerekfoci programjaira.

A magyar történelmi egyházaknak összesen 322 100 lejt osztottak le, ebből 246 ezret kap a református egyház, különböző egyházkerületei, 73 500 lejt a róma katolikus egyház, illetve 26 000 lej támogatásban részesül az unitárius egyház. A kolozsvári evangélikus egyházközség templomának felújítására 5 ezer lejes támogatást ítéltek meg, míg a zsidó hitközség temető-karbantartási munkálatokra szintén 5 ezer lejes támogatásban részesül.

A nyertes pályázatok teljes listáját a Kolozs Megyei Tanács weboldaláról lehet letölteni. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS