2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: egyedül Románia ellenzi Románia schengeni csatlakozását

2017. május 08. 15:32, utolsó frissítés: 15:32

Az egyedüli ország, amely igazán ellenzi Románia felvételét a schengeni övezetbe, az maga Románia - állapította meg Klaus Johannis államfő egy televíziós interjúban a közkegyelmi törvénytervezet körüli vitákra és a büntető törvénykönyv korrupcióellenes szigorát enyhítő, országos tiltakozási hullámot kiváltó kormányzati próbálkozásra utalva.

Az elnök akkor reagált így, amikor a közszolgálati televízió Európai út című műsorában arról kérdezték, melyek azok az uniós tagállamok, amelyeknek az ellenkezése akadályozza Románia csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli övezethez.

Az államfő élesen bírálta a PSD-ALDE kormányt és parlamenti többséget, amiért szerinte "szerencsétlen" törvénykezésével és sürgősségi kormányrendeleteivel azt a meggyőződést erősíti az európai partnerekben, hogy Romániában még nincs stabilitás, és a politikusok még nem értik, mi a jogállam.

Kifejtette, hogy szerinte az ország schengeni csatlakozását hátráltatják azok a román vezetők, akik az Európai Uniót Románia ellenségeként állítják be, és Brüsszel ellen ágálnak. Iohannis úgy vélekedett: a "kisiklások" ellenére elérhető még az a célkitűzés, hogy 2019-ig (elnöki mandátuma végéig) az Európai Bizottság lezárja az úgynevezett ellenőrzési és együttműködési mechanizmust (MCV).

Több uniós tagállam a korrupciós problémákra hivatkozva az MCV éves igazságügyi országjelentéseinek javulásától tette függővé Románia schengeni csatlakozásának támogatását. Bár az "árukapcsolást" mind Bukarest, mind az Európai Bizottság bírálta, a vezetők megkerülhetetlen tényként kezelik, hogy Románia addig nem léphet be a schengeni övezetbe, amíg az uniós tagállamok szerint gondok vannak a jogállamisággal. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS