2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszavazta a szenátus az ANL-lakások bérleti díjának csökkentését

2017. május 08. 19:20, utolsó frissítés: 19:20

100 támogató szavazattal fogadta el hétfőn a szenátus a 2017/30-as sürgősségi rendeletet jóváhagyó törvénytervezetet, amelynek révén hozzávetőlegesen 45 százalékkal csökkenne az Országos Lakásügynökség (ANL) által építtetett lakások bérleti díja.

Adrian Ţuţuianu szociáldemokrata szenátor szerint az előző kormány megváltoztatta az ANL-törvényt, emelte a bérleti díjakat, így eltávolodtak a jogszabály eredeti céljától, amely azokat a fiatalokat hivatott segíteni, akik nem tudnak saját lakást vásárolni vagy a szabad piacon lakás bérelni maguknak.

"Megemelték a bérleti díjakat a lakók számára, ennek pedig az lett a következménye, hogy nagyon sok lakás, főként a kis és közepes méretű városokban, üresen maradt, mert a szabad piacon a bérleti díjak olcsóbbak voltak, mint az ANL által kért összegek. Nagyon sok bérlő és helyi önkormányzat kérte, hogy módosítsuk a törvényt, így a tervezet szerint hozzávetőlegesen 40-45 százalékkal csökkenhetnek az ANL-lakások bérei, ezáltal pedig visszatérnénk a törvény eredeti céljához" - mondta Ţuţuianu a szavazást megelőzően.

Florina Presadă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora bejelentette, hogy ők is támogatják a jogszabály elfogadását, azonban felhívta a kormány figyelmét arra, hogy "ennél sokkal több kell, hogy megoldják az állampolgárok lakhatási gondjait".

A 2017/30-as sürgősségi rendeletet jóváhagyó törvény tervezetét első házként tárgyalta a szenátus, az ügyben a képviselőház a döntő ház.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS