2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Grindeanu: mindenki Európájában és egy európai Romániában hiszek

2017. május 09. 11:36, utolsó frissítés: 11:36

Sorin Grindeanu miniszterelnök Európa napja alkalmából közzétett üzenetében azt írta, hogy "mindenki Európájában és egy európai Romániában hisz", ugyanakkor értékelte, hogy Románia Európai Uniós csatlakozása óta "a románok fontos lépéseket tettek a társadalom átalakítására az állampolgárok érdekében".

"Ma három fontos történelmi pillanatot ünnepelünk. Románia 140 évvel ezelőtt hirdette ki függetlenségét, Európa napját és a szövetségesek győzelmét a második világháborúban" - mutatott rá a miniszterelnök a kormány közleményében.

"Európa napját ünnepeljük, abban a reményben, hogy van jövője az európai projektnek és Románia építő jellegű szerepet vállal ebben" - írta Grindeanu.

A kormányfő szerint "a mai Európa nagyon különbözik a 67 évvel ezelőtti Európától, amikor aláírták a Schuman-nyilatkozatot".

"Ma bonyolult vitafolyamaton megyünk keresztül az Unió jövőjét illetően, amely nem mindig egy egyszerű vagy kényelmes folyamat. De azt gondolom, hogy abból kell kiindulnunk, amit az EU alapítói szerettek volna elérni, amit a kortársak szeretnének végső soron: demokráciát, biztonságot és tartós jólétet az egész kontinensen" - tette hozzá a miniszterelnök.

Grindeanu Románia 2019-es EU-elnökségét is megemlíti.

"Meggyőződésem, hogy az elnökségi mandátum által is képesek vagyunk végérvényesen hozzájárulni az európai projekt megerősítéséhez és folytatásához" - mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy "az elmúlt tíz évben, amióta Románia az EU tagországa lett, a románok fontos lépéseket tettek a társadalom átalakítására az állampolgárok érdekében, miután több évtizeden keresztül elszigetelt minket az európai demokráciáktól a totalitárius rendszer".

Grindeanu hangsúlyozta, hogy hisz az Európai Unió egységében. "Mindenki Európájában és egy európai Romániában hiszek. Hiszek egy közös jövőben, amelyet a közös eszményekre építünk. Hiszek az egységben és a szolidaritásban és hiszek abban is, hogy az Európai Unió által felvállalt változatosság hozzájárul a nemzeti értékek megőrzéséhez". (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS