2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea és Turcan nem ért egyet a gyed korlátozásával

2017. május 09. 17:54, utolsó frissítés: 17:54

Liviu Dragnea, a PSD elnöke azt nyilatkozta kedden, hogy nem támogatja a gyermekgondozási díj (gyed) korlátozását.

A munkaügyi miniszter kedden közölte, a tárca arra készül, hogy korlátozza a gyermekgondozási díj összegét.

A gyermekgondozási díj összegének korlátozása arra utal, hogy a kormánynak semmi elképzelése nincs a jövőre nézve, és kétségbeesetten próbálja "megfoltozni" a fizetésemelések miatt megtépázott költségvetést - nyilatkozta kedden Raluca Turcan, a PNL ügyvivő elnöke.

"Ez önmagában disznóság, mert a kormány dolga a költségvetési bevételek növelése lenne, főleg ha a beígért béremeléseket nézzük. Ehhez azonban munkahelyeket kellene teremteni, csökkenteni kellene a munkanélküliséget, ösztönözni a beruházásokat és segíteni az anyákat, hogy szülés után visszatérjenek dolgozni. Sajnos ehelyett a munka nélkül szerzett jövedelmeket támogatják, lásd, nem mernek hozzányúlni azokhoz a szociális segélyekhez, amelyekben jogtalanul részesülnek sokan, korlátozzák a gyermekgondozási díj összegét. (...) A döntés azt mutatja, hogy egyrészt a kormánynak semmi elképzelése sincs arról, milyen irányban kellene haladnia Romániának, másrészt a kétségbeesésüket jelzi, azt sem tudják, hogyan húzzanak még egyet a nadrágszíjon, miként próbálják itt-ott megfoltozni a fizetésemelések miatt megtépázott költségvetést" - mondta Turcan a parlamentben.

A parlamentben nyilatkozó Lia Olguţa Vasilescu azt mondta, a felső határösszeg egyelőre mérlegelés tárgya, de várhatóan 5.000 és 10.000 lej között lesz. 'Nagyon kevés embert fog negatívan érinteni, de minden bizonnyal felszámolunk egy nagyüzemet. (...) Egyelőre mérlegeljük a kérdést, valószínűleg valahol 8.000 lej körül lesz, ami egy nagyon korrekt összeg' - mondta a munkaügyi miniszter. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS