2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az USR alkotmánybíróságra viszi a büntetéscsökkentő törvényt

2017. május 09. 18:40, utolsó frissítés: 18:40

Alkotmányossági kifogást emel a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a büntetés-végrehajtási törvény ellen, amely szerinte "bújtatott közkegyelem".

A tervezetet döntő fórumként fogadta el kedden a képviselőház. Az elfogadott változat szerint minden, nem megfelelő fogva tartási körülmények között letöltött 30 napért 6 nappal lerövidül a foglyok büntetése. Az USR azt a változatot támogatta, amely szerint csak 3 nap járt volna minden 30 nap után, amelyet rossz körülmények között töltött le a fogoly.

Sajtóközleményében az USR túlzottaknak nevezi a nem megfelelő körülmények között, illetve munkával töltött fogva tartási időért járó kedvezményeket.

Ugyanakkor a Mentsétek meg Romániát Szövetség úgy véli, a jogszabály diszkriminálja a rosszabb anyagi körülmények között lévő foglyokat, ugyanis az elfogadott változat szerint hamarabb szabadulnak azok, akik ingyen dolgoznak a börtönben, mint azok, akik fizetést kapnak munkájukért, márpedig az ellenszolgáltatás nélküli munkát csak azok végezhetik, akiknek tehetős a családjuk, és így nem szorulnak rá a fizetésre.

Silviu Dehelean USR-s képviselő, a jogi bizottság tagja szerint ezzel a jogszabállyal a PSD csak új módszereket keres arra, hogy mentőövet nyújtson a "közpénzekből való rendszeres lopásért elítélt párttagjainak és politikai klientúrájának". (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS