2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmányos az anyanyelvhasználatot az egészségügyre kiterjesztő törvény

2017. május 10. 15:18, utolsó frissítés: 15:22

Az alkotmánybíróság mai döntésének értelmében alkotmányos az RMDSZ törvénytervezete, amely kiterjeszti a kisebbségek anyanyelv-használatát az egészségügyben és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben - közölte az RMDSZ.

„Az RMDSZ üdvözli az Alkotmánybíróság döntését, azt, hogy egyhangúlag elutasította a PNL, PMP és USR keresetét. Ezzel azt is üzente, hogy törvénytervezetünk nem kirekesztő, biztosítja a törvény előtti egyenlőséget, hogy valótlanok az ellenzéki pártok erre utaló állításai” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A PNL, az USR és a PMP azt követően támadta meg a Szövetség törvénytervezetét, hogy azt a képviselőházban támogatta.

Kelemen Hunor elmondta: az ellenzéki pártok pálfordulása versenyfutás volt a kisebbségellenességben, azt bizonyította, hogy a nyitottság, a kisebbségek iránti tisztelet – amelyet képviselőik gyakorta emlegetnek szólamok szintjén – mindmáig nem érvényesül törekvéseikben. Az RMDSZ elnöke korábbi állásfoglalásában ugyanakkor sajnálatosnak nevezte azt is, hogy a PNL és a PMP az Európai Néppárt elveivel és értékeivel is szembement akkor, amikor az Alkotmánybírósághoz fordult.

„Az eset jó alkalom volt arra, hogy ismét bebizonyítsa a magyar embereknek, hogy a közösségünket érintő kérdésekben csakis magunkra számíthatunk! Az RMDSZ-nek pedig csak egyetlenegy szövetségese lehet: az erdélyi magyarság” – mondta Kelemen Hunor.

Az alkotmánybíróság mai kedvező döntését követően a törvény Klaus Johannis államfő kihirdetésére vár. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS