2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meghívták Balázsfalvára Ferenc pápát

2017. május 10. 17:22, utolsó frissítés: 17:27

Lucian bíboros hivatalosan meghívta jövőre Balázsfalvára, a görögkatolikusok romániai központjába Ferenc pápát.

'A hivatalos meghívó a szinódus, azaz az összes püspök nevében történt. Fontos lenne számunkra, hogy eljöjjön, mert a katolikus egyház korábbi vezetőjének romániai látogatása alkalmával nem került sor hasonló eseményre' - mondta el szerdán az Agerpres hírügynökségnek Gyulafehérváron Claudiu, a Balázsfalvi Görögkatolikus Nagyérsekség püspöke.

A püspök abban reménykedik, hogy 2018-ban maga a pápa celebrálja azt a szentmisét, amelyen boldoggá avatnak hét mártír püspököt. "Nagy örömmel töltene el - ezért imádkozunk' - mondta Claudiu püspök.

A görögkatolikus elöljáró nem tartja akadálynak azt, hogy Balázsfalva egy apró település.

'Nem hiszem, hogy ez gondot jelenthetne. Ferenc pápa keveset ad a külsőségekre és beszédeiben sokszor visszatérő téma a társadalom peremén élők sorsa. Gyakran felszólítja papjait, püspökeit, hogy mozduljanak a társadalom széle fele. A szentatya nem várja el, hogy nagy, ünnepélyes terek legyenek. Közismert, hogy nagyon szerény, és nem hiszem, hogy bármi fenntartása volna Balázsfalvára eljönni' - jelentette ki a Balázsfalvi Görögkatolikus Nagyérsekség püspöke.

A hét mártír püspök, akiket boldoggá akarnak avatni: Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie és Tit Liviu Chinezu.

A múlt héten Ioan Robu bukaresti római katolikus érsek is bizakodónak mutatkozott a pápa jövő évi romániai látogatását illetően.

II. János-Pál pápa 1999-ben látogatott Romániába. Ez volt az volt az első eset, hogy a katolikus egyház vezetője Romániába, egy többségében ortodox országba jött.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS