2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Horváth Anna: a „hagyományos” családot nem az azonos neműek élettársi viszonyának rendezése veszélyezteti

2017. május 10. 22:29, utolsó frissítés: 22:31

Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben reagált a család fogalmát megváltoztató alkotmánymódosítási kezdeményezésre Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, korábbi alpolgármester.

"Mérsékelten konzervatív, de alapvetően konzervatív ember vagyok. Erről szólt vallásos neveltetésem, többségében erről szól a közösség, ahonnan elindultam. De közéleti szereplőként megtanultam, hogy nemcsak beszélni, hanem másokat meghallgatni is tudni kell. Megtanultam, hogy sokfélék vagyunk. Az erdélyi magyar közösség, akárcsak az annak érdekképviseletére vállalkozó emberek is, sokfélék. Megtanultam nem ostorozni, hanem odafigyelni, nyitottnak lenni a másságra, az enyémtől eltérő véleményekre. Ezért a “hagyományos” család jogi definíció-kérdéséről szóló véleményem, bár messziről indult, sokat alakult ebben az időszakban" - írta Horváth Anna.

"Azt gondolom, jogtiprás megvonni bárkitől az élettársi emberi kapcsolatának jogi úton való rendezését, csak azért mert az más, mert a szokványostól eltér, vagy ahogy sokan fogalmaznak “nem normális”. És azt is gondolom, hogy a “hagyományos” értelemben vett családot manapság nem két azonos nemű ember élettársi viszonyának jogi rendezése (házasságkötése) veszélyezteti, hanem olyan tényezők, mint a több ezer km-re kényszerített családtagok vendégmunkási hányódása, a gyermekvállalást visszaszorító, egekbe ugró lakásárak és bölcsődehiány, a munkahelyi kényszer-túlóráztatás visszaélései, és nem utolsó sorban az egyre közönyösebb XXI. századi társadalom szenvtelen viszonyulása a családon belüli/nők elleni erőszak kérdéséhez" - áll a bejegyzésben.

Horváth szerint mindezen változtatni idő és bátorság kérdése. "Ami ezekben a nehéz kérdésekben a legtöbb kárt okozhat egy társadalomban, az a manipulatív szándékkal felkorbácsolt érzelmek, a felszínes szentenciák, a fehér-feketében való gondolkodás, a megbélyegzés. Ez az én véleményem a tegnapi szavazásról" - írta még a politikus. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS