2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Juncker: Romániának mielőbb csatlakoznia kell a schengeni övezethez

2017. május 11. 12:33, utolsó frissítés: 12:33

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke azt nyilatkozta csütörtökön a parlament plénumában tartott beszédében, hogy az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusba (MCV) nem kell újabb kritériumokat bevinni és kijelentette: Romániának "el kell foglalnia megérdemelt helyét az Európai Unió keblében és a schengeni övezetben".

"Ami az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust illeti: nem kell egyik napról a másikra újabb kritériumokat bevinni, a mechanizmus jól működik, újabb kritériumok nem adódnak hozzá" - mondta az EB elnöke.

A bizottsági elnök szerint Románia "jelentős erőfeszítéseket tett" az elmúlt tíz évben a korrupció visszaszorítására, az igazságszolgáltatási rendszer reformjára és hozzátette: a CVM lezárásának nem kell a "reformfolyamat befejezését jelentenie".

"Az MCV lezárása még mélyebb együttműködést jelent (...), mert ez az alapja az államok és népek közötti kapcsolatnak. (...) Számíthatnak az Európai Bizottság fenntartás nélküli támogatására, főleg ami az európai strukturális és beruházási alapokat illeti. Én meg támogatom a román hatóságokat abban, hogy az elért fejlődés visszafordíthatatlan legyen" - mondta az EB elnöke.

Kiemelte: a román társadalom két legfontosabb célkitűzése az igazságszolgáltatás függetlensége és a hatalmi ágak szétválasztása kell hogy legyen.

"Az állampolgárok bizalmát ki kell érdemelni és ezt az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításával és a hatalmi ágak szétválasztásával lehet elérni" - hangsúlyozta Juncker.

Az EB elnöke kifejtette: Romániának minél hamarabb a schengeni övezet részévé kell válnia.

"Romániának el kell foglalnia megérdemelt helyét az Európai Unió keblében és a schengeni-övezetben. A csatlakozási kritériumok igen világosak voltak és, ismétlem, ezeket nem kell tovább nehezíteni. Romániának minél hamarabb a schengeni-övezet részévé kell válnia, mert megérdemli ezt a helyet" - szögezte le Jean-Claude Juncker.

Az Európai Bizottság elnöke csütörtökön hivatalos romániai látogatáson tartózkodik, találkozik Klaus Johannis államfővel és Sorin Grindeanu miniszterelnökkel is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS