2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megalakult a 2009-es elnökválasztást vizsgáló parlamenti különbizottság

2017. május 11. 13:35, utolsó frissítés: 15:24

Különbizottságot alakított a parlament csütörtökön azoknak a sajtóban megjelent információknak a kivizsgálására, amelyek szerint egyes állami tisztségviselők törvénytelenül befolyásolni próbálták a 2009-es elnökválasztás kimenetelét, hogy újabb mandátumhoz juttassák (sikerrel) Traian Basescu akkor hivatalban lévő államfőt.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) állítólagos összefonódását rendszeresen bíráló Evenimentul Zilei című lap április elején arról cikkezett, hogy 2009-ben ezek vezetői döntő módon befolyásolták a választás kimenetelét.

A különbizottság létrehozásáról szóló, a PSD-ALDE többség szavazataival elfogadott parlamenti határozat büntetőeljárást helyez kilátásba azon beidézett tisztségviselők számára, akik nem hajlandók segíteni a bizottság munkáját.

A bizottság elnökévé Mihai Fifort, a PSD szenátorát választották. Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke nem lesz tagja a testületnek.

A bizottság tagjai Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea, Steluţa Cătăniciu, Cezar Preda, Vasile Varga, Daniel Fenechiu, Mihai Goţiu, Eduard Dîrcă, Robert Turcescu, és Antal István lesznek. (mti, agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS