2017. november 24. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

USA: a fő gond a korrupció

2004. február 27. 10:53, utolsó frissítés: 10:53

Románia legfőbb problémája továbbra is a korrupció – ez áll az amerikai külügyminisztérium 2003. évi, az emberi jogok tiszteletben tartásáról szóló jelentésében.

A dokumentum arra is figyelmeztet, hogy noha az alkotmány előírja az igazságszolgáltatás függetlenségét, a bírói hatalom a gyakorlatban politikai befolyásoknak alárendelt. A civil hatóságok ellenőrzésének dacára a biztonsági és hírszerző szolgálatokat esetleg politikai célokra használják fel, továbbá a biztonsági erők bizonyos tagjai súlyos túlkapásokat követtek el az emberi jogok ellen. A jelentés kitér a rendőrök viselkedésére is, akik néha megverik a fogva tartottakat, és erőszakosan lépnek fel a romák ellen, a túlkapások kivizsgálása pedig hosszadalmas, és ritkán zárul a gyanúsítottak megbüntetésével.

A vélemény- és sajtószabadság kapcsán úgy értékelik: létezik a megfélemlítésnek, a zaklatásnak és az erőszaknak egy általános mintája a kormány vagy a kormánypárt tevékenységét bíráló újságírók ellen. A hivatalosan el nem ismert vallási csoportok diszkriminatív bánásmódról számoltak be, a vallási vagy szexuális kisebbségekkel kapcsolatos viselkedés pedig nem javult számottevően. A kommunista rendszerben elkobzott tulajdonok visszaszolgáltatása továbbra is problematikus, akárcsak az utcagyerekek helyzete. (uno.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS