2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A differenciált érettségi bevezetésének lehetőségét is számba veszi az oktatási minisztérium

2017. május 12. 09:44, utolsó frissítés: 10:27

A differenciált érettségi bevezetését is fontolgatja az oktatási minisztérium - nyilatkozta csütörtökön Aradon Pavel Năstase tárcavezető.

A minisztertől azt kérdezték az újságírók, számolnak-e a más európai országokban is alkalmazott differenciált érettségi bevezetésének lehetőségével.

"Többféle intézkedésen is gondolkodunk, beleértve ezt is. A cél a normalitás helyreállítása az oktatási rendszerben. Hogy mit jelent a normalitás? Kellő rugalmasságot, azt, hogy a gyermekek örömmel mennek iskolába, megfelelő tankönyveket, amelyek a jelenleginél kevésbé zsúfolt és elsősorban a kompetenciákra fókuszáló tantervek alapján készülnek" - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy ugyanennyire fontosnak tartja a megfelelő logisztikát, az iskolák számítástechnikai felszereléssel való ellátását is, hiszen "Európa célul tűzte ki, hogy 2020-ig teljesen áttér a digitális tankönyvekre".

Pavel Năstase azt is elmondta, nem tartja időszerűnek a középiskolai felvételi újbóli bevezetését, mivel szerinte a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgája jól illeszkedik a jelenlegi oktatási rendszerbe.

Arról is beszélt a miniszter, hogy felülvizsgálják a jelenlegi iskolahálózatot, és az eredmények függvényében előfordulhat, hogy újranyitnak olyan tanintézeteket, amelyeket tíz évvel ezelőtt zártak be.

"2006 körül hozzávetőlegesen 1 600 iskolát zártak be. Így lett szükség iskolabuszokra, sok tanuló és tanár ingázni kényszerült. Úgy vélem, évente felül kell vizsgálni az iskolahálózatot, és azokon a településeken, amelyeken nőtt a gyermekek száma, és tanerő is van, hatékonyabb lenne újranyitni az iskolát, mint ingázásra kényszeríteni őket" - mondta Pavel Năstase, aki a megyei tanfelügyelőség új székhelyének felavatása alkalmából látogatott Aradra. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS