2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Winkler: a női kvóta bevezetése az egész társadalomra kihathat

2017. május 12. 10:22, utolsó frissítés: 10:22

Az RMDSZ május 13-i, zilahi kongresszusán bevezetné alapszabályzatába a női képviseleti normát, amely lehetővé tenné, hogy a Szövetség megyei és országos testületeibe 15 százalékban a Nőszervezet delegáljon tagokat - Winkler Gyula többek között erről is beszélt a Hunyad megyei média képviselőinek csütörtöki, dévai sajtótájékoztatóján.

A közlemény szerint az RMDSZ EP-képviselője és Hunyad megyei szervezetének elnöke hangsúlyozta: határozottan támogatja a nők közéleti szerepvállalását, hozzátéve: alapvetően nem híve a kötelező normáknak, mert az kontraszelekcióhoz is vezethet, de támogatja a női képviseleti norma bevezetését az RMDSZ testületeiben.

Winkler véleménye szerint a vezető testületekben kötelező 15 százalékos női jelenlét kihat majd az egész társadalomra, ugyanakkor elősegítheti, hogy a begyepesedett gondolkodásmód megváltozzon.

"Ha a mentalitásváltás szükségességéről beszélünk, akkor az egyenrangú partnerség a megoldás. De ez csak akkor valósul meg, ha a politikában, az intézményekben, a közéletben a nő valóban a férfi egyenrangú partnere" - idézi a közlemény Winkler Gyulát.

Az EP-képviselő emlékeztetett, hogy lesz egy olyan javaslat, amely szerint a helyi RMDSZ választmány egyharmada nő legyen. Jelenleg az RMDSZ képviselőházi frakciójának 18 százaléka nő, míg a szenátusban egyetlen RMDSZ-es hölgy sincs. "Hunyad megyében viszonylag jól állunk, a Megyei Képviselők Tanácsának 17 százaléka nő" - mutatott rá.

Az EP-képviselő ugyanakkor kitért az RMDSZ Nőszervezete által március 8-án indított Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom - NEEEM címet viselő kampányára is, amelyet a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem európai évének jegyében indítottak. "A statisztikák szerint félpercenként bántalmaznak egy nőt Romániában. Évente 200 nő veszíti életét családi vagy utcai bántalmazás következtében. Támogatom ezt a kampányt, mert meggyőződésem, hogy a nőket ért bántalmazás, legyen az lelki vagy fizikai agresszió, az egész társadalom problémája" - jelentette ki Winkler Gyula. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS