2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Négy kolozsvári repülőjáratnak van késése a légiforgalom-irányítók sztrájkja miatt

2017. május 12. 13:16, utolsó frissítés: 13:16

A kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtérről induló négy repülőjáratnak van késése a légiforgalom-irányítók sztrájkja miatt

Iuliu Pop, a kolozsvári reptér műveleti vezetője az AGERPRES hírügynökségnek elmondta, egyórás késése van a Luton (London), a Dortmund és a Dublin felé induló gépeknek, továbbá 50 perces késéssel indulhat a Budapest fele tartó járat is.

Iuliu Pop szerint egyelőre ezek a járatok késnek, de elképzelhető, hogy a sztrájk más járatok indulási vagy érkezési időpontját is befolyásolni fogja.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak pénteken a légiforgalom-irányítók. A tiltakozásra 11 és 13 óra között került sor.

A légiforgalom-irányító szolgálat (ROMATSA) alkalmazottjai azzal elégedetlenek, hogy bár 2016. szeptember 1-jén lejárt a kollektív munkaszerződésük, a szakszervezet és a munkáltató közötti egyeztetések ellenére még nem sikerült új szerződésben megállapodni. Azt is nehezményezik, hogy leállították az alkalmazásokat, hogy nincs költségvetése a ROMATSA-nak, illetve hogy ideiglenes vezetőség látja el a szolgálat irányítását.

A légiforgalom-irányítók a kétórás figyelmeztető sztrájk alatt is biztosítják a földi irányítást a román légteret használó gépek 30 százalékának, valamint a sürgősségi és humanitárius feladatot ellátó légi járműveknek. A szakszervezet ugyanakkor bejelentette, hogy amennyiben követeléseiket nem teljesítik, általános sztrájkba lépnek.

A légiforgalom-irányítók legutóbb 2015 júliusában tartottak figyelmeztető sztrájkot, amely 40 járatot érintett. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS