2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor: a Romániát jellemző lebénulás a hatalmi ágak versengéséből is fakad

2017. május 12. 22:07, utolsó frissítés: 22:07

"A demagógiát nem szabad elfogadnunk! Ott, ahol sérül a jogállamiság, ott az erőszakszervezetnek, a bűnüldözésnek lehetősége van a politikai döntéseket befolyásolni és meghozni. Ott a kisebbségi jogok, és minden más, ami az emberi méltóság alapjait jelenti, megsérülnek" – hívta fel a figyelmet Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken a Magyar Ifjúsági Értekezlet krasznai önkormányzati találkozóján.

Az RMDSZ elnöke mint kiemelte, az elmúlt években jó volt az együttműködés az RMDSZ és a Magyar Ifjúsági Értekezlet között. Szerinte ez természetes, hiszen ez is volt a cél. "Közösségünk szempontjából sok olyan példát is fel tudnék hozni, ahol a partnerségnek nincs alternatívája. A mindennapi munkában, a közösségépítésben egymásra kell támaszkodnunk" – fogalmazott Kelemen.

Az elmúlt időszakban ismét a Szövetség prioritásai között szerepel a közösségépítés, amelyben a fiatalok nagy segítséget jelentenek. Az RMDSZ olyan országot szeretne építeni, amely itthon tartja a fiatalokat, ahol családot lehet alapítani, ebben pedig a jövő nemzedék képviselőinek minden bizonnyal partnereknek kell lenniük. "Az tapasztaljuk, hogy településeink, különösen a vidék, kiürülnek. Elöregednek, a fiatalok elhagyják a szülőföldet, sokan úgy költöznek el, hogy vissza sem térnek. A mi közösségépítő munkánknak az az értelme, hogy a következő nemzedék itthon tervezzen jövőt magának" – tette hozzá a szövetségi elnök.

Úgy véli, a Magyar Ifjúsági Értekezlet jól járt el akkor, amikor az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének legutóbbi kongresszusán kiállt a magyar közösség mellett, a kisebbségi jogok védelmére, a szélsőségek leküzdésére hívta fel a figyelmet. A MIÉRT képviselői akkor rámutattak: az Európai Néppárt pártcsaládjához tartozó Nemzeti Liberális Párt a Szövetség anyanyelv-használat kiterjesztésére vonatkozó törvénykezdeményezését azt követően támadta meg az Alkotmánybíróságon, hogy azt támogatta a parlamentben. "Ez elfogadhatatlan elvi és gyakorlati szempontból is. Az a társadalom, amely nem tiszteli, nem ismeri el a kisebbségeket, az egy rossz társadalom. Az elmúlt időszakban mindig szót emeltünk, amikor jogaink sérültek, amikor a jogállamiságot támadták. A politikai hatalmi ágak szétválasztása a más hatalmi ágaktól nem történt meg. Egymással versenyeznek a hatalmi ágak, mintha azt akarnák bebizonyítani, hogy a parlamentári demokráciának nincs értelme" – hangsúlyozta Kelemen Hunor.
Összegzésként kiemelte: a magyar közösség csakis akkor boldogulhat, ha képes változni és változtatni.

A konferencián Barabás László, Brassó alpolgármester és Gabi Vlad szakértő Brassó – Az ország első smart city-je címmel tartottak előadást, Dézsi Attila számvevőszéki tanácsos a Számvevőszék intézkedéseiről tájékoztatta a jelenlevőket, Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök, kampányszakértő pedig a kríziskommunikációról. Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke az elmúlt év önkormányzati munkájáról számoltak be fiatal önkormányzati képviselő kollégáiknak. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS