2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Világméretű a Romániát is érintő kibertámadás

2017. május 13. 15:49, utolsó frissítés: 15:52

Világszerte már 99 országot érint, és egyre csak tovább terjed az a péntek délután indult kibertámadás-sorozat, amely miatt az Egyesült Királyságban már kórházak rendszere is leállt, az intézményekben felfüggesztették a sürgősségi ellátást. Az érintett felhasználók száma gyorsan nő, egy zsarolóvírus van a háttérben. A WannaCry és más, hasonló neveken támadó rosszindulatú program 300 dollárét cserébe szabadítja fel a blokkolt számítógépet.

A Check Point kiberbiztonsági cég és más, az ügyet figyelő szakértők szerint a támadás során használt eszközt a Shadow Brokers nevű hackercsoport szivárogtatta ki. Ők azok, akik nemrég azt állították, ilyesmi szoftvereket loptak az amerikai titkosszolgálattól.

Jakub Kroustek, az AVG Avast biztonsági szakértője délután még 36 ezer fertőzésről beszélt, de a Kaspersky Lab kutatója, Costin Raiu kora este már 45 ezerre tette a megfertőzött gépek számát, és hozzátette: a szám folyamatosan nő. Szombatra már 100 ezer fölé kúszott a fertőzések száma. A kibertámadás Romániát is érintette, melynek következtében részlegesen felfüggesztette tevékenységét a Mioveni-ben működő Dacia gyár, ugyanis az egyik informatikai rendszert támadás érte, tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget az autógyártó. (agerpres/HVG)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS