2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A valódiságot és nem a törvényességet szavatolja ezután a dokumentumokon a polgármester aláírása

2017. május 16. 11:45, utolsó frissítés: 11:48

A szenátus plénuma elfogadta a helyi közigazgatásról szóló 2001/215-ös törvény módosítását, amelynek értelmében a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök és helyetteseik aláírásukkal az okiratok valódiságát tanúsítják, míg a szakszemélyzet aláírása ennek törvényességét szavatolja.

"Ezzel megszüntetjük az 'aláír, mint a polgármester' jelenséget. Ezzel a módosítással elértük azt, hogy a polgármester aláírása az okirat valódiságát és nem a törvényességét tanúsítja" - magyarázta a plénumban Ioan Deneş PSD-s szenátor, a közigazgatási bizottság titkára.

Az elfogadott módosítások szerint, ha a szakszemélyzet elutasítja egy okirat aláírását, akkor ezt meg kell indokolnia egy erre a célra nyitott regiszterben.

A bizottsági titkár szerint ezzel "megnő a szakapparátus minden tagjának felelőssége".

A szenátus szakbizottságainak döntése értelmében "egy közigazgatási határozat elfogadásának szükségességéről és időszerűségéről kizárólag a döntéshozó, illetve a végrehajtó testület határoz, és ezt semmilyen más intézmény nem ellenőrizheti".

A PNL által benyújtott törvénymódosítást az USR tagjain kívül minden más párt támogatta.

"Minden tisztviselő felelős minden olyan okiratért, amit aláírt. Ugyanakkor azonban azt gondoljuk, hogy a polgármesternek is felelnie kell. Ebben a tervezetben az a veszélyes, hogy mentesítheti a polgármestereket a felelősség alól azon dokumentumok esetében, amiket ellenjegyeznek. Kérjük a tervezet elutasítását" - fogalmazott Florina Presadă, az USR szenátora.

A szenátus döntő házként, 97 támogató és 8 ellenszavazattal elfogadta a módosítást. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS