2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Házi őrizetbe kerülhet a konstancai ortodox érsek

2017. május 16. 13:56, utolsó frissítés: 13:56

A Teodosie Petrescu konstancai érsek ellen elrendelt hatósági felügyelet házi őrizettel való helyettesítését kéri az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). Arra hivatkozva kéri ezt a vádhatóság a konstancai ítélőtáblától, hogy az érsek megszegett két, a hatósági felügyeletet elrendelő ítéletbe foglalt tiltást.

A DNA közleménye értelmében Teodosie Petrescu 2017. május 12-én felhatalmazta az érsekség törvényes képviselőjét, Ştefan Aureliant, aki szintén vádlott az ügyben, hogy igényeljen igazolást az ovidiui polgármesteri hivataltól arról, hogy az érsekség 342,52 hektárnyi területtel (amelyből 188,75 hektár szőlős) szerepel a mezőgazdasági regiszterben. Az igazolásra a DNA szerint a területalapú támogatást igénylő dokumentációhoz volt szükség, amelyet a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez terveztek benyújtani.

Ezáltal a hatósági felügyelettel járó két rendelkezést is megszegett az érsek: egyrészt azt, amellyel eltiltották az európai uniós alapok lehívását célzó mindennemű tevékenységtől, másrészt pedig azt, amellyel megtiltották, hogy kapcsolatra lépjen, közvetlenül vagy közvetítéssel kommunikáljon az ügy többi vádlottjával.

Teodosie Petrescu érsek ellen február elején emelt vádat a DNA. Az egyházi méltóságot azzal vádolják, hogy rosszhiszeműen hamis vagy nem a teljes valóságot tükröző dokumentumokat használt fel annak érdekében, hogy illetéktelenül európai pénzalapokhoz jusson. Az érsek öt megbízottját ugyanezzel a váddal állítják bíróság elé.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS