2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: A minőségi oktatáshoz való hozzáférés biztosítása minden gyermek számára stratégiai jelentőségű

2017. május 16. 19:35, utolsó frissítés: 19:35

Az oktatás ügye továbbra is a prioritásai közé tartozik - hangsúlyozta kedden Klaus Johannis államfő, hozzátéve, hogy a minőségi oktatáshoz való hozzáférés biztosítása minden gyermek számára "stratégiai jelentőségű".

"Az oktatás mindig is a prioritásaim közé tartozott, hiszen ez közvetlenül befolyásolja Románia gazdasági teljesítményét, ennek van a legnagyobb hatása a nemzet jövőjére. Ezért úgy gondolom, hogy a minőségi oktatáshoz való hozzáférés biztosítása minden gyermek számára stratégiai jelentőségű. (...) Minőségi oktatás azonban nem létezik minőségi, megfelelően motivált és a döntéshozatali folyamatokba is bevont pedagógusi testület nélkül" - áll az elnöknek az oktatási szakszervezetek szövetsége országos értekezlete alkalmából megfogalmazott üzenetében, amelyet Nicoleta Nicolae államtanácsos olvasott fel a konferencia résztvevőinek.

Üzenetében Johannis hangsúlyozza, azokban a közösségekben, amelyekben az iskola és a tanulás az egyik legjelentősebb eszköz a társadalmi mobilitást akadályozó tényezők elhárítására, még inkább felértékelődik a pedagógusok szerepe.

"Ahányszor csak az oktatásról és az ezzel kapcsolatos problémákról esik szó, óhatatlanul felmerül az oktatási reform témája, amelynek nevében azonban túl sok változtatás történt. Amit egyesek nem értenek meg, önök viszont a saját bőrükön érzik, az az, hogy az oktatási reformok nem egyik napról a másikra, hanem csak évek múltán fejtik ki hatásukat. Közös, egységes, hosszú távra szóló elképzelésre van szükség annak elkerülése érdekében, hogy minden iskolásgeneráció újabb és újabb, sokszor egymástól teljesen eltérő változtatásokkal találja szembe magát" - mutatott rá az elnök, hozzátéve, hogy a 2016 februárjában útjára indított, Művelt Románia elnevezésű projektnek is az a célja, hogy hozzájáruljon egy széles körű konszenzuson alapuló fejlesztési irány megszabásához.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS