2020. június 2. keddKármen, Anita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Először jutott fel román hegymászó a Mount Everestre oxigén és serpák nélkül

2017. május 16. 20:00, utolsó frissítés: 2017. május 17. 10:52

Horia Colibășanu személyében először jutott fel román hegymászó a 8848 méter magas Mount Everestre, a világ legmagasabb hegycsúcsára oxigénpalack és serpák segítsége nélkül. A feljutás után elmondta, elképesztően nehéz volt az út, valamint a hideg elviselése, de sikerült, és jól érzi magát. A csúcsra való mászás 12 órát tartott, előtte az utolsó tábort 8300 méter magasan rendezte be.

A temesvári sportoló célul tűzte ki, hogy megmássza mind a tizennégy 8 ezer méter fölötti csúcsot. A Mount Everest volt a hetedik, amelyet sikeresen meghódított a legeredményesebb román alpinista. A mostani nemzetközi expedíció a tizenkilencedik volt pályafutása során.A 8611 méter pakisztáni K2 hegycsúcsot szintén Colibășanu hódította meg 2004-ben oxigén és serpák nélkül. Megmászta még a Himalája Annapurna hegytömbjét, valamint a Nepál középső részén fekvő, a világ hetedik legmagasabb és egyik legveszélyesebb hegyének számító Dhaulagirit.

Colibășanu már 2014-ben megpróbálta megmászni a Mount Everestet, akkor a szlovák Peter Hámorral vágott neki a hegynek.

Romániai származású hegymászó már korábban is mászta meg a Föld legmagasabb csúcsát, a csíkszeredai születésű Erőss Zsolt 2002-ben magyar állampolgárként feljutott a Mount Everestre. Erőss volt egyébként az első magyar állampolgár, akinek sikerült meghódítania a csúcsot.

Az Everestet korábban megmászó román hegymászókról itt találhatók információk. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS