2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közösen pályázik Arad és Békés megye a határ menti utak felújítására

2017. május 16. 20:07, utolsó frissítés: 20:07

Közösen pályázik Arad és a magyarországi Békés megye európai uniós forrásokra a határ menti utak felújítása érdekében. Erről Aradon írt alá szándéknyilatkozatot kedden Iustin Cionca, az Arad Megyei Tanács, és Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke - közölte a Mediafax hírügynökség.

A Maszol szerint az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében a két megye közel 13,8 millió eurós (4,27 milliárd forint) támogatást kíván lehívni a határ menti utak fejlesztésére. Az összeg nagyobb részét romániai utak felújítására kívánják fordítani. A pályázat révén Arad megyében a Pécska és Tornya közti 10 km-es, a Kürtös-Szentmárton-Székudvar közti 21 km-es, valamint a Székudvar-Nadab és Szentmárton-Simánd közötti, összesen 13 km-es útszakasz felújítását, valamint egy kürtösi teherforgalmi kerülőút megépítését tervezik.

Iustin Cionca Arad megyei tanácselnök szerint a fejlesztéseknek nemcsak a térség lakói, hanem az átutazók is hasznát fogják venni. Az utakon ugyanis a Déva felé tartó 7-es, valamint a Temesvár irányába haladó 69-es országút, és az A1-es autópálya forgalmának egy részét vezetik el a kevésbé forgalmas határátkelőhelyek felé.

A megpályázott összeg kisebb része, közel egymillió euró jut Békés megyének. Itt közlekedési csomópontok fejlesztési tervére fordítják majd a pénzt - mondta Zalai Mihály. "Igazi összefogás van kialakulóban, hiszen a 21 település közül, amelyik ilyen terveket jogosult készíteni, húsz jelezte a szándékát, és nyertes pályázat esetén biztosítja az önrészt. Akik tervekkel rendelkeznek, általában hamarabb tudnak terveket megvalósítani, és ezt felismerték Békés megyében" - fejtette ki a közgyűlés elnöke.

Elmondták: Arad és Békés megye másik stratégiai fontosságú, nagyjából ugyanekkora összegű pályázata az egészségügyi infrastruktúra fejlesztéséről szól majd, és - kölcsönösségi alapon - annak több mint kilencven százalékban Békés megye lesz a haszonélvezője. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS