2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feloldják a volt igazságügyi minisztériumi titkosszolgálat archívumának titkosságát

2017. május 17. 10:32, utolsó frissítés: 11:21

A lehető legrövidebb időn belül feloldja a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumának titkosságát - közölte szerdán Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

"A törvényes előírások betartásával, a lehető legrövidebb időn belül feloldom a SIPA-archívum titkosságát" - közölte Toader a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) székhelyén.

A SIPA-t 1991-ben miniszteri rendelettel hozta létre Mircea Ionescu Quintus akkori igazságügyi miniszter. 2004-ben sajtójelentésekből kiderült, a SIPA élén volt szekuritátés tisztek álltak, s a gyanú szerint a szervezet politikai rendőrség funkcióját töltötte be. Ekkor Országos Védelmi és Korrupcióellenes Igazgatóság néven folytatta tovább a tevékenységét, viszont már jelentést kellett tennie a parlamentnek. 2006-ban Monica Macovei akkori igazságügyi miniszter megszüntette az igazgatóságot, azzal az indoklással, hogy visszaélések történtek, a minisztériumnak pedig nincs szüksége titkosszolgálatra.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) kedden kérte az igazságügyi minisztériumtól, hogy hozza nyivánosságra azon bizottságok összetételét, amelyek a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumával foglalkoztak. Kérte továbbá annak közlését, hogy a bizottságok milyen intézkedéseket hoztak, pontosan mikor zárták le az archívumot, hozzáfért-e valaki utólag és hogyan történt a kezelése napjainkig.

Minderre két okból van szükség - írta a CSM az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményben: egyrészt tisztázni kell a testület jelenlegi jogi helyzetét, másrészt fényt kell deríteni azon feltételezések megalapozottságára, melyek szerint különböző célokra használták fel a SIPA-archívumban őrzött információkat.

A CSM ugyanakkor kérte, hogy az igazságügyi minisztérium - mint a SIPA-archívum gondozója - hozza nyilvánosságra azon minisztériumi bizottságok teljes névsorát, amelyek az archívum utólagos leltározásával és felügyeletével voltak megbízva.

Egy további igénylés arra vonatkozik, hogy a tárca közölje: kommunikált-e bármiféle döntést vagy véleményt a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) az igazságügyi minisztériummal a SIPA-iratokról.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács hozzátette: minden, az ügyben felelős intézmény hozzájárulására szükség van ahhoz, hogy törvényes és átlátható módon végére járjanak a SIPA-archívum körül felmerült kérdéseknek. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS