2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu és egy bíró is megsemmisítené a SIPA-archívumot a titkosítás feloldása helyett

2017. május 17. 13:27, utolsó frissítés: 13:27

Az egykori Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumát meg kell semmisíteni, hogy anyagát ne lehessen a bírák és ügyészek elleni zsaroló eszközként használni - véli Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök.

A B1 televíziónak adott nyilatkozatában Tăriceanu úgy nyilatkozott, nem tartja helyénvalónak, hogy magánéleti információkat használjanak fel a még tisztségben levő bírák és ügyészek ellen, ezért "egyszerűen meg kell semmisíteni a SIPA-archívumot".

A szenátusi elnök hozzátette, abból, ami eddig napvilágot látott az archívummal kapcsolatban, az derül ki, hogy az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó egykori titkosszolgálat ahelyett, hogy az esetleges korrupciós kísérletekre, a bírák, ügyészek és vádlottak közötti "egészségtelen viszonyokra" figyelt volna, a magánéletükkel kapcsolatos információkat gyűjtött, amelyek most zsarolás eszközéül szolgálhatnak, amennyiben nem semmisítik meg ezeket.

Kategorikusan ellenzi a SIPA archívuma titkosságának feloldását Cristi Danileţ bíró is.

A bíró a Facebookon tette közzé, hogy nyílt levelet küldött Tudorel Toader igazságügyi miniszternek, amelyben azt írja: a SIPA a romániai igazságszolgáltatás szégyenfoltja, a szolgálat révén a bírákat éveken keresztül megfigyelték, és vélheteőn ellenőrzés alatt tartották vagy zsarolták is.

Cristi Danileţ azt írja: ő maga is tagja volt annak a bizottságnak, amely lezárta az Országos Börtönparancsnokság által felügyelt SIPA-archívumot, és az ebben őrzött információk az igazságügyi rendszerben dolgozó személyek szakmai és magánéletével kapcsolatosak, ezért nem lenne szabad nyilvánosságra hozni ezeket.

"Ezen titkosszolgálat illegálisan összegyűjtött adatai nem szolgálhatnak a megfélemlítés vagy gúnyolódás eszközéül a bírák és ügyészek ellen, függetlenül attól, hogy a szóban forgó személyek még aktívak-e vagy már visszavonultak. Szerintem azoknak a dokumentumoknak a tartalma nem hiteles, ezért a felleltározásuk után és azt követően, hogy kiszűrik a SIPA tevékenységével kapcsolatos adminisztratív információkat (többek közt a SIPA alkalmazottainak és informátoraiknak névsorát), rögtön be kell zúzni őket" - írta a bíró.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy a lehető legrövidebb időn belül feloldja a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat archívumának titkosságát.

"A törvényes előírások betartásával, a lehető legrövidebb időn belül feloldom a SIPA-archívum titkosságát' - közölte Toader a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) székhelyén. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS