2019. december 10. keddGombóc, Judit
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

CEMO: 17 marosvásárhelyi tanintézményben állapított meg nyelvi diszkriminációt a CNCD

2017. május 17. 15:10, utolsó frissítés: 15:15

A marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) beadványai nyomán 17 vegyes (román és magyar) tannyelvű marosvásárhelyi tanintézetben állapította meg az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a nyelvi diszkrimináció tényét - tájékoztatott szerdai közleményében a Cemo.

A jogvédő szervezet részletezte, a többi erdélyi várostól eltérően Marosvásárhelyen a magyar gyermekek többsége vegyes tannyelvű óvodák és iskolák magyar csoportjaiban, osztályaiban tanul. A Cemo 31 diszkriminációs eljárást indított el vegyes tanintézetek ellen, azt kifogásolván, hogy ezek némelyikében nincs, vagy hiányos a kétnyelvű feliratozás, a kétnyelvű közérdekű tájékoztatás, az intézmények honlapjai és közösségi oldalain nem érvényesülnek a kétnyelvűség követelményei. A diszkriminációellenes tanács 2016 októbere és 2017 májusa között 17 tanintézet esetében állapította meg a nyelvi diszkriminációt, több ügy vizsgálata jelenleg is folyamatban van.

A szervezet közölte, a diszkriminációellenes tanácsnál tett panasszal párhuzamosan be is perelte a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal iskolákért felelős igazgatóságát, és hamarosan elkezdődik az ügy bírósági tárgyalása.

Az illető tanintézmények a Gheorghe Șincai Szakképző Líceum, a Gheorghe Coșbuc Általános Iskola, a Nicolae Bălcescu Általános Iskola, a Szász Adalbert Sportlíceum, a Ion Vlasiu Szakképző Líceum, az 1-es számú inkluzív oktatási központ, a 2-es számú inkluzív oktatási központ, a Traian Vuia Szakképző Líceum, a Serafim Duicu Általános Iskola, a Romulus Guga Általános Iskola, a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum, a 16-os Számú Óvoda, az Elektromaros Szakképző Líceum és az alárendeltségében működő Gyermekparadicsom Napköziotthonos Óvoda, az Európa Általános Iskola és az alárendeltségében működő Mesebeli házikó Napköziotthonos Óvoda.

A Cemo arra is kitért közleményében, hogy az elmúlt években számtalan alkalommal jelezte az RMDSZ helyi képviselőinek és helyi szervezetének az iskolai diszkrimináció tényét, az érdekvédelmi szervezet azonban nem mutatott érzékenységet a téma iránt. Azt is megjegyezte, hogy az RMDSZ önkormányzati képviselői az elmarasztalt intézmények igazgatótanácsi tagjaiként is elnézték a nyelvi diszkriminációt.

A civil szervezet üdvözölte ugyanakkor a Szabad Emberek Pártjának (POL) az iskolai kétnyelvűségre vonatkozó kezdeményezését, amelynek megvitatása a városi tanács csütörtöki ülésének a napirendjén szerepel. (mti, közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS