2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oktatásra, egészségügyre fordítanák a cukrot tartalmazó élelmiszerek luxusadóját

2017. május 18. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

A cukrot tartalmazó élelmiszerekre kivetendő luxusadóból befolyó összeget az oktatásra, az egészségügyre vagy a zöldség- és gyümölcstermesztés támogatására lehet majd fordítani, vélekedik Costel Lupaşcu PSD-s képviselő.

Az egészségügyi szakbizottság tagjaként Lupaşcu a romániai páciensek egyesületének képviselőivel folytatott megbeszélést arról a törvénytervezetről, amely többletadót róna ki a magas cukortartalmú élelmiszerekre.

A megbeszélés során arra a következtetésre jutottak, hogy egy ilyen adó bevezetése lenne a legjobb megoldás a túlzott cukorfogyasztás megakadályozására, főleg a veszélyeztetett kategóriák - gyerekek, tizenévesek, kiskeresetűek - körében.

Az AGERPRES hírügynökséget arról tájékoztatta a képviselő: a beszélgetésen különböző adózási módszerek kerültek szóba, többek közt a differenciált áfa, a forgalom utáni átalányadó vagy a luxusadó. "Arra a következtetésre jutottunk, hogy a luxusadó lenne a legjobb megoldás. A jövőben meg kell állapítanunk, hol legyen az az optimális küszöb, amely valóban megfékezi ezen élelmiszerek fogyasztását. Az Egészségügyi Világszervezet tanulmányai azt mutatják, hogy ezen egészségtelen ételek árának 20 - 50%-os emelése vezet a kereslet csökkenéséhez, és ennek révén csökken a túlsúlyosság a gyerekek, tizenévesek körében" - olvasható a közleményben.

A romániai páciensek egyesületének képviselői ugyanakkor úgy vélekedtek, a törvénytervezetben szükséges lenne pontosan leszögezni, mire fordítják majd a cukortartalmú élelmiszerekre kivetett luxusadóból befolyó összeget. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS