2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmánybírósághoz fordult a PNL és az USR a képviselőház házszabályának módosítása ügyében

2017. május 18. 17:12, utolsó frissítés: 17:12

Az alkotmánybírósághoz fordult a Nemzeti Liberális Párt(PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a képviselőház házszabályának módosítása ügyében.
A két alakulat azt kéri a taláros testülettől, hogy állapítsa meg a házszabály módosításának alkotmányellenességét.

"A 2017. május 9-én hozott 37-es számú határozattal a képviselőház hatályon kívül helyezte a 74-es cikkelyt, lehetővé téve ezáltal, hogy egy ügyben bűnügyi vizsgálat és parlamenti vizsgálat is folyjon egy időben. Így abba a helyzetbe kerültünk, hogy a határozottan politikai jellegű parlamenti vizsgálat befolyásolhatja a bűnügyi nyomozás keretében történő bizonyítékgyűjtést (...), azaz a törvényhozói hatalom tevékenysége bármikor kihatással lehet a bírói hatalom tevékenységére" - áll a PNL és az USR beadványában, amely szerint a hatályon kívül helyezett cikkelybe foglaltak szavatolták eddig az államhatalmi ágak szétválasztását.

A képviselőház plénuma kedden hagyta jóvá saját házszabályának módosítását, 171 támogató, 98 ellenszavazattal és egy tartózkodással. A módosítás értelmében ezután a parlamenti vizsgálóbizottságok által meghallgatásra beidézett személyeknek kötelező megjelenniük a testület előtt. Ugyanakkor hatályon kívül helyezték a házszabály 74-es cikkelyét, amely kimondta, hogy nem indítható parlamenti vizsgálat olyan ügyekben, amelyek bűnvádi eljárás vagy per tárgyát képezik. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS