2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jelentős munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek Szatmár megyében

2017. május 18. 18:12, utolsó frissítés: 18:12

Szatmár megyében a legtöbb cég munkaerőhiánnyal küzd, jelentette ki Iuliu Cadar, a Német-Román Gazdasági Egyesület elnöke csütörtökön, a megyei munkaerő-elosztó ügynökség (AJOFM) képviselőivel tartott megbeszélésen.
Cadar szerint a cégeknek nem feltétlenül szakképzett, hanem olyan emberekre van szükségük, akik szeretnének tanulni, hisz a nagy vállalatok képzést nyújtanak új alkalmazottaiknak.

A romániai munkáltatók szövetsége szatmári kirendeltségének elnöke, Ciprian Costea szintén elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy sok munkanélküli csak a segélyhez szükséges igazolás kedvéért jelentkezik a cégeknél. 'Gondjaink vannak a lehetséges befektetőkkel a munkaerőhiány miatt' - mondta, hozzátéve: az is gondot jelent számukra, hogy az Európai Unión kívülről csak korlátozottan lehet munkaerőt alkalmazni.

"Országos szinten 3.000 embert integrálhatunk a hazai munkaerőpiacon. A kereslet azonban sokkal nagyobb, tehát az államnak jóval rugalmasabb politikát kéne alkalmaznia. Diszkriminációnak tartjuk, hogy az EU-n kívülről hozott munkaerőt az országos átlagbérnek megfelelő fizetéssel kell alkalmazni. Hogy, tehát a románt minimálbérrel alkalmazzuk, és a külföldit átlagbérrel? Hol az igazság?' - tette fel a kérdést Costea.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS