2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ellenőrzik azokat a Kovászna megyei cégeket, ahol az elmúlt öt évben munkabaleset történt

2017. május 19. 14:35, utolsó frissítés: 14:35

Ellenőrzésbe kezd a Kovászna megyei területi munkaügyi felügyelőség azoknál a cégeknél, ahol az elmúlt öt évben munkabaleset történt.

Ördög Lajos főfelügyelő arról tájékoztatott, hogy az ellenőrzések június és november között zajlanak azoknál a vállalatoknál, ahol halálos kimenetelű, vagy hosszú távú munkaképtelenséget okozó, illetve kollektív balesetek történtek.

A Kovászna megyei nyugdíjpénztár kimutatása szerint a tavalyi év során aggasztóan megnőtt a munkabalesetek száma: 34 eset történt, ebből kettő halálos kimenetelű volt, egy pedig az áldozat mozgásképtelenné válását eredményezte.

A nyugdíjpénztárnak 51.500 lej értékben kellett fedeznie tavaly a munkabalesetek miatt szükségessé váló orvosi ellátások költségeit, 4.176 lejbe kerültek a foglalkozási betegségek kezelései és 23.012 lejnyi kárpótlást kellett kifizetnie halálesetek miatt.

Az alkalmazottak munkahelyi balesetek miatt bekövetkező időszakos munkaképtelensége miatt 63.117 lejnyi kárpótlást fizetett ki tavaly a nyugdíjpénztár.

Ugyanakkor fedeznie kellett 28 rokkantnyugdíjat, valamint 30 örökösi nyugdíjat a munkabalesetek vagy foglalkozási betegségek miatt elhunytak után, összesen 332.527 lej értékben.

A legtöbb baleset az építkezések és a fakitermelés terén következett be, és a védőfelszerelések vagy -eszközök használatának mellőzése, hibás manőverezés vagy a dolgozók képzettségének hiánya okozta. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS