2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romániaiak háromnegyede szerint rossz irányba tart az ország

2017. május 22. 19:06, utolsó frissítés: 19:06

A romániaiak háromnegyede úgy gondolja, hogy az ország rossz irányba tart - derül ki a Közpolitikai Intézet (IPP) felméréséből, amelyet hétfőn ismertettek.

Az elsősorban az érdekkonfliktusokhoz való viszonyulást vizsgáló felmérésben mindössze 20% mondta azt, hogy jó irányba tart az ország.

Ahhoz, hogy "jobban menjenek a dolgok", a következők megoldását tartották prioritásnak a megkérdezettek: korrupció (72%), munkahelyek hiánya (64%), szegénység (62%), alacsony jövedelmek (54%), a közpénzek ellopásának problémája (54%), az egészségügy problémái (46%).

A felmérésben résztvevők fele mondta azt, hogy érdekli vagy nagyon érdekli az érdekkonfliktus problémája, viszont 6% tartotta magát nagyon jól informáltnak és 33% jól informáltnak. A válaszadók 78%-a tartotta korrupciónak az érdekkonfliktust. 48% úgy határozta ezt meg, mint a köztisztviselő személyes érdekei és a közérdek közötti konfliktus, 16-16%, hogy az egyes köztisztviselők érdekei közötti, valamint egy köztisztviselő személyes érdekei közötti konfliktus.

A válaszadók 86%-a mondta azt, hogy nem szavazna egy olyan polgármesterjelöltre, aki ellen érdekkonfliktus gyanúja miatt folyik vizsgálat, 43% szerint az érdekkonfliktusba keveredett személynek le kell mondania tisztségéről, 36% szerint pedig bíróság elé kell állítani.

A felmérést március 10. és 24. között készítették, 1085 személy megkérdezésével, és a felnőtt lakosságra nézve releváns, a hibahatár +/-3%. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS