2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elutasította a képviselőház a filmtörvényt módosító sürgősségi kormányrendeletet

2017. május 23. 13:28, utolsó frissítés: 13:35

Döntő házként elutasította kedden a képviselőház a filmtörvényt módosító, 2016/91-es sürgősségi kormányrendeletet.

178 képviselő támogatta a Dacian Cioloş vezette kabinet által elfogadott rendelet elutasítását, 80-an ellenezték azt, 13-an tartózkodtak.

A szavazást megelőzően a jogszabály kezdeményezője, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Vlad Alexandrescu volt kulturális miniszter azt mondta, a sürgősségi rendelet elutasítása "végzetes" lehet, több mint 10 évvel elodázná a filmgyártás reformját.

Alexandrescu hangsúlyozta, a rendelet azért fontos, mert átláthatóvá tenné a pályázati eljárásokat, külön foglalkozik a kis költségvetésű produkciókkal és a kísérleti filmekkel, illetve az első vagy második játékfilmjüknél tartó alkotókkal, rendelkezik ugyanakkor arról is, hogy a Román Nemzeti Filmarchívum az Országos Filmközponttól kerüljön át a kulturális minisztérium közvetlen alárendeltségébe, így ugyanis sikerülne jobb körülmények között megőrizni a nemzeti örökséghez tartozó, "jelenleg hányatott sorsú" filmeket.

Miután a szenátus hallgatólagosan elfogadta a tervezetet, a képviselőháznak döntő hatásköre volt ennek kapcsán. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS