2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem lehetnek kórházmenedzserek a pártokban vezető tisztséget betöltő személyek

2017. május 23. 15:53, utolsó frissítés: 16:39

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház az egészségügyi reformról szóló, 2016/79-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt. A tervezetet módosító javaslatokkal egészítették ki, amelyek értelmében vezető párttisztséget betöltő személyek nem lehetnek kórházmenedzserek, egyszerű párttagok azonban kaphatnak kórházigazgatói megbízatást.

A 2016/79-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt 176 képviselő támogatta, 93-an ellenezték, 5-en tartózkodtak. A szenátus előzőleg elutasította a jogszabályt.

A rendeletnek a képviselőház által jóváhagyott változata kimondja, hogy vezető párttisztséget betöltő személyek nem kaphatnak kórházmenedzseri megbízatást. A rendelet eredeti szövegében az szerepelt, hogy a politikai pártok vezetőtestületi tagjai nem lehetnek kórházigazgatók. Az alsóház egészségügyi bizottságának elnöke, Florin Buicu szerint az eredeti megfogalmazás alkotmányellenes volt, mert a tagok közgyűlését is a pártok vezetőtestületei közé sorolta, holott az alkotmány szavatolja az embereknek a politikai szerepvállaláshoz, a párttagsághoz való jogát.

A PNL és az USR képviselői, Pavel Popescu és Rareş Tudor Pop azon véleményüknek adtak hangot, hogy ezzel a módosító javaslattal "elpolitizálják a kórházak vezetőségi tisztségeit".

Az elfogadott rendelet előírja továbbá, hogy a kórházmenedzsereknek felsőfokú végzettséggel, illetve egészségügyi menedzsment terén szerzett szakképesítéssel kell rendelkezniük. A jogszabály azt is leszögezi, hogy a vezető tisztségekre kiírandó versenyvizsgák megszervezésének módszertanát az egészségügyi minisztérium dolgozza ki, az illetékes helyi hatóságok pedig jóváhagyják azt.

A képviselőház ügydöntő házként szavazott a tervezetről. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS