2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Geoană szerint a külügy megtagadta, hogy hazaküldje a határon túli, 2009-es választási jegyzőkönyveket

2017. május 24. 11:15, utolsó frissítés: 11:15

A külügyminisztérium megtagadta, hogy hazaküldje a határon túli választási jegyzőkönyveket - jelentette ki kedden, a 2009-es államelnök-választást kivizsgáló parlamenti bizottság előtt Mircea Geoană, a PSD akkori elnökjelöltje.

"Az én meglátásom szerint ez szokatlan és furcsa, megpróbálták szándékosan eltüntetni a nyomokat. (...) Az akkori külügyminiszter megtagadta azt, amit törvényes kötelessége lett volna megtenni, vagyis hazaküldeni a külhoni jegyzőkönyveket. Ezt nem tették meg. Hogy miért? Eltitkolták. (...) Tudomásom szerint a külügyminisztérium kiadott egy belső utasítást a nagykövetségeknél kialakított szavazóköröknek, hogy ne küldjék haza a jegyzőkönyveket, pedig azok elég érdekes bizonyítékok lehettek volna" - mondta Mircea Geoană.

A 2009-es államelnök-választást kivizsgáló parlamenti bizottság kedden kihallgatta Viorel Hrebenciucot is, Mircea Geoană akkori kampányfőnökét. A volt kampányfőnök szerint a 2009-es államelnök-választás körüli problémák a külföldi szavazókörzetekből adódtak.

"A második fordulóban sokkal nagyobb volt a részvételi arány, mint az elsőben, körülbelül 10 millióan voksoltak. 21 órakor lezárták az urnákat, de voltak szavazókörzetek, ahol 21 óra után is folyt a szavazás. 22 óra 30 perckor kezdtek beérkezni az országból az eredmények, és láttuk, hogy csak 15.000 szavazatnyi előnyünk van, ami gondolkodóba ejtett bennünket (...) Rájöttünk, hogy ezzel a szavazatkülönbséggel elveszíthetjük a választásokat" - részletezte Hrebenciuc.

Elmondta, ő maga volt az elnöke annak a bizottságnak, amelyik kidolgozta a 2004-es választási törvényt. Ennek értelmében egy szavazókörben legfeljebb 2000 személy szerepel a listákon, és számításaik szerint 7 és 21 óra között, amíg nyitva tartanak az urnák, legtöbb 1050-en tudják leadni voksukat.

Hozzátette, kikérte a külföldi szavazókörzetek listáját a leadott voksok száma szerinti csökkenő sorrendben, és az első "meglepetés" a "sokat vitatott" párizsi szavazókörzet volt, amelynek listáin elmondása szerint 3785 választó szerepelt, miközben a külföldön szavazóknak egy nyilatkozatot is ki kellett tölteniük arról, hogy nem voksoltak más körzetben is. A kampányfőnök szerint ilyen helyzetek voltak Írországban, Angliában, Spanyolországban, Olaszországban és Chişinăuban is, ahol a számítások szerint fizikailag lehetetlen volt, hogy annyi ember leadja voksát.

Viorel Hrebenciuc elmondta, mintegy 85.000 szavazattal veszítette el a Szociáldemokrata Párt a választást a külhoni szavazókörzetekben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS