2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közzétette a volt igazságügyi titkosszolgálat archívumát látogatók névsorát az igazságügyi minisztérium

2017. május 25. 11:03, utolsó frissítés: 11:03

Közzétette az igazságügyi minisztérium azoknak a személyeknek a listáját, akik meglátogatták a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumát. A szenátus alelnökének, Laura-Iulia Scânteinek és az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) egykori vezetőjének, Horia Georgescunak a neve is szerepel a jegyzéken.

A SIPA-archívumot 2006-ban számolták fel, ezt követően 22 alkalommal látogatták meg az irattárat a dossziék felleltározását végző bizottságok. Ezekről a látogatásokról jegyzőkönyvek készültek, amelyek rögzítik a látogatás pontos dátumát, az archívum anyagába történő betekintést jóváhagyó miniszteri rendeletet, a bizottság összetételét, a bizottság tagjainak aláírását, valamint egy megjegyzést, miszerint a iratok ellenőrzését követően le-, illetve újrapecsételik az archívumot őrző két terem ablakait és ajtóit - derül ki a tárca által közzétett dokumentumból.

Az összes látogatás itt olvasható.

A minisztérium megjegyzi, hogy a tárca birtokában levő dokumentumok nem tartalmaznak információkat a 2006-os tevékenységről. Ugyanakkor leszögezi, hogy feloldják annak a két, Iosif Marius, Scântei Laura Iuliana és Georgescu Horia, illetve Iosif Marius, Scântei Laura Iuliana, Georgescu Horia, Boboc Monica és Mânzală Dan által aláírt, 2008-as jelentésnek a titkosságát, amelyekben a bizottsági tagok rávilágítanak az államtitoknak minősülő információk őrzésével, feldolgozásával, sokszorosításával és megsemmisítésével kapcsolatos rendellenességekre. A tárca azt is közölte, hogy feloldják a SIPA-archívummal kapcsolatban létrehozott bizottságok jegyzőkönyveinek titkosságát is. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS