2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háromnyelvű helységnévtáblák lesznek Zilahon

2017. május 25. 11:45, utolsó frissítés: 11:46

Május 25-én Zilah Város Tanácsa egyöntetűen elfogadta az RMDSZ tanácsosai által benyújtott határozattervezetet, amely szerint háromnyelvű – román, magyar, német – helységnévtáblát helyeznek ki a város bejáratainál: Zalău, Zilah, Zillenmarkt – tájékoztatott Fazakas Miklós alpolgármester.

Zilah város alpolgármestere azt nyilatkozta: „Történelmi pillanat a mai, 27 év után sikerült megvalósítanunk ezen célkitűzésünket. Az RMDSZ tanácsosaink, a Szövetség Szilágy megyei és zilahi szervezete munkájának megérett a gyümölcse. Indokoltnak tartottuk ezt véghezvinni, mivel a magyar közösség megérdemli, több évszázadon keresztül hozzájárult Zilah városfejlesztéséhez. Az egyöntetű döntés meghozatalában, úgy gondolom, fontos szerepet játszott a zilahi polgárok egymás iránti megbecsülése, harmonikus együttélése is. Ezúton meg szeretném köszönni a román tanácsos kollégák pozitív hozzáállását.”

Fazakas Miklós hozzátette: a háromnyelvű helységnévtábla mellett hatnyelvű üdvözlőtáblát – román, magyar, német, angol, francia és olasz – is el fognak helyezni. "A tervezet előkészítésekor figyelembe vettük a város kulturális, nyelvi és vallási jellegzetességeit, emellett tekintettel voltunk a Zilah területén működő nagyipari befektetőkre is, akik több ezer lakosnak biztosítanak megélhetést, és aktívan támogatják a város oktatási, kulturális és sporttevékenységeit” - mondta a polgármester.

A legutóbbi népszámlálás szerint közel 9 ezer magyar lakosa van Zilahnak, amely a közösség 16 százalékát jelenti. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS