2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis egységes fellépést szeretne a NATO-tagországoktól Oroszországgal kapcsolatban

2017. május 25. 17:55, utolsó frissítés: 17:55

Románia azt szeretné, ha a NATO keleti szárnya "jól megerősített" lenne, de "kiegyensúlyozott módon" - nyilatkozta csütörtökön Brüsszelben Klaus Johannis államelnök, a NATO-tagállamok államelnökeinek találkozóján.

"Szeretnénk megerősíteni a transzatlanti kapcsolatokat, az Amerikai Egyesült Államok és Európa közötti kapcsolatnak nagyon erősnek kell lennie. Szeretnénk egy jól megerősített, de ugyanakkor kiegyensúlyozott keleti szárnyat - mondta az államfő.

Johannis szerint a Fekete-tenger övezete a figyelem középpontjában marad és Románia egy "egységes fellépést szeretne (...) nem Oroszország ellen, nem Oroszország mellett, hanem egy egységes fellépést, amikor Oroszországról esik szó".

Az elnök arról is beszélt, hogy a NATO terrorizmus elleni harca egy jó kezdeményezés és nem hinné, hogy emiatt más programoktól kellene pénzforrásokat átcsoportosítani, hiszen ezek kiegészítő programok.

"Egy olyan kezdeményezés, amelyet mindenki szeretne, a finanszírozás projektenként fog érkezni és minden projektről külön egyeztetés lesz. Az én meglátásom szerint kiegészítik egymást a programok" - tette hozzá Johannis.

Az államelnök rámutatott, hogy a brüsszeli találkozó nem egy tipikus ülés, de "fontos tudnunk, hogy mit akarunk és melyek a céljaink". "Valószínűleg mindenki egyetért azzal, hogy erős, egységes, összetartó szövetségre törekszünk" - monda Klaus Johannis.

Az államelnököt Gabriel Leş védelmi miniszter is elkísérte a NATO tagországok államelnökeinek találkozójára. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS