2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Július előtt meg akarják nyitni a Transzfogarasi utat

2017. május 25. 20:01, utolsó frissítés: 20:01

Elképzelhető, hogy július elseje előtt megnyitják a Transzfogarasi utat, miután az útkarbantartók bejelentették, hogy két hét alatt elhordják a havat arról a négy kilométeres útszakaszról, amelyet jelenleg is hóréteg borít, nyilatkozta a Szeben Megye Tanácsának elnöke, Daniela Cîmpean.

A tanácselnök szerint a Transzfogarasi út Argeş megyei részét már megtisztították.

"Az országutakért felelős igazgató azt mondta nekem, hogy elkezdték a hóeltakarítási munkálatokat és még négy kilométernyi szakasz van hátra. Ha az időjárás is megfelelő, maximum két hét alatt befejezik az út letakarítását. Az út megnyitásának határideje július elseje, de igyekszünk ennél hamarabb megnyitni az útszakaszt" - nyilatkozta csütörtökön a tanács elnöke.

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) Facebook-oldalán közzétett fotókon jól látni, hogy bizonyos szakaszokon az öt métert is meghaladja a hóréteg vastagsága.

Az Argeş és Szeben megyét összekötő Transzfogarasi út Piscu Negru és Bâlea vízesés közötti szakasza az év nyolc hónapjában, azaz november 1-jétől július 1-jéig le van zárva a forgalom elől. Ebben az időszakban a turisták kizárólag felvonóval juthatnak el a vízeséstől a Bâlea-tóig.

A Fogarasi-havasokon áthaladó, több mint 40 évvel ezelőtt épített, 2.042 méteres magasságig felvezető út a második legmagasabban fekvő aszfaltozott út az országban a Páring-hegységi Transzalpina után, amelynek legmagasabb pontja 2.145 méteren van.

A Transzfogarasi út 92 kilométer hosszú, és a több mint 800 kanyar miatt legfeljebb 40 km/h-s átlagsebességgel lehet haladni rajta. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS