2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: a Fekete-tenger régiójának stabilnak kell maradnia

2017. május 29. 13:56, utolsó frissítés: 13:56

Stabil és kiszámítható térség kell, hogy maradjon a Fekete-tenger régiója, jelentette ki Klaus Johannis államfő.

"Mindannyian azt óhajtjuk, hogy a Fekete-tenger térsége stabil és kiszámítható maradjon, ehhez azonban arra van szükség, hogy ezen nagy Fekete-tengeri stratégiai játék minden egyes résztvevője sokkal inkább a közös célkitűzések, mintsem a különböző érdekek és elválasztó határok térségének tartsa ezt a régiót" - üzente az államfő a Fekete-tenger régiója biztonságáról és jövőjéről tartott rendezvény apropóján.

A Ion Oprişor elnöki tanácsos által tolmácsolt üzenetben Johannis azt írja: Románia az együttműködés elkötelezett híve mindazokkal a partnerekkel, akik szintén a térség fejlesztését tűzték ki célul.

Hozzátette: az elmúlt évek politikai és katonai eseményei nyomására a Fekete-tenger térsége különböző befolyások alatt álló területek, érzékeny geopolitikai és gazdasági határzónák találkozási pontjává vált, és csökkenteni kell az ebben rejlő konfliktuslehetőséget, a térség gyümölcsöző potenciáljára összpontosítva.

"Úgy vélem, kiemelt figyelemmel kell övezni ezen régió sajátosságát, amely államok, nemzetiségek és etnikumok különböző identitásának találkozásánál áll, és mindegyikük saját történelmi hagyományokkal, kulturális és vallási értékekkel rendelkezik" - szögezte le az államfő. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS