2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar-román kettős állampolgárt gyanúsítanak embercsempészettel

2017. május 29. 19:32, utolsó frissítés: 19:32

Egy magyar rendszámú autót vezető, magyar-román kettős állampolgárt gyanúsítanak embercsempészettel a román hatóságok, miután a 38 éves férfi gépkocsijában Romániában már regisztrált menedékkérőket találtak ötszáz méternyire a magyar-román határtól.

A román határrendészet hétfői közleménye szerint a bihardiószegi határrendészek az illegális bevándorlás megfékezése érdekében végrehajtott művelet során szombat este fél tízkor állították meg a VW Sharan márkájú egyterű gépkocsit, amely a Bihar megyei Székelyhíd települést elhagyva indult a határ felé. A gépkocsiban 11 szíriai és iraki migránst - öt 23 és 32 év közötti felnőttet és hat 1 és 10 év közötti gyereket - találtak a hatóságok, akik a román hatóságok által kiállított ideiglenes személyazonossági igazolványokkal rendelkeztek.

Kihallgatásuk során elmondták: illegálisan próbáltak átszökni Magyarországra, hogy így bejussanak a schengeni övezetbe. Mint beszámoltak róla, gyalog akartak átjutni a zöldhatáron, miután a gépkocsivezető a határsáv közelébe viszi őket. A határrendészet tiltott határátlépési kísérlet gyanújával kezdeményezett bűnvádi eljárást ellenük.

A gépkocsit vezető Ioan T. ellen embercsempészet gyanújával indult eljárás - közölte a román határrendészet.

A hatályos büntető törvénykönyv kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azokat, akik a határsértők toborozásában, eligazításában, szállításában vagy rejtegetésében vesznek részt. Ha ezt anyagi előnyszerzés céljából teszik, a büntetési tétel háromtól tíz év börtönig terjedhet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS