2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Spontán sztrájk miatt fegyelmi megrovásban részesült egy besztercei vállalat 2500 alkalmazottja

2017. május 30. 15:00, utolsó frissítés: 15:00

Fegyelmi megrovásban részesült a besztercei Leoni német-román vállalat mintegy 2.500 alkalmazottja, akik a cég vezetősége által törvénytelennek tekintett spontán sztrájkot tartottak május 10-11-én.

Ralf Singmann, a cég európai ügyvivője kedden arról tájékoztatta a sajtót, hogy a besztercei Leoni vállalat két gyárat működtet Besztercén, valamint egyet Ludason, és a három létesítmény összes alkalmazottjának körülbelül egyharmada, szám szerint 2.430 személy részesült írásbeli megrovásban a sztrájk miatt. 35 személy ellen fegyelmi eljárás kezdődött, közülük 23-an úgy döntöttek, hogy beadják felmondásukat.

Ralf Singmann cáfolta, hogy a szóban forgó 23 személyt a cég kényszerítette volna a felmondásra, noha ezt ketten is állították a felmondólevelüket benyújtó volt alkalmazottak közül. Őket múlt héten a megye prefektusa, Ovidiu Frenţ is fogadta.

A besztercei Leoni ügyvivője szerint a május 10-ei és 11-ei munkabeszüntetés nem volt összhangban a vonatkozó romániai törvényekkel, mivel még érvényes volt az alkalmazottak kollektív munkaszerződése, és éppen lezárultak a tárgyalások az új szerződés megkötésére. Elismerte ugyanakkor, hogy hiányos volt a kommunikáció a cég vezetősége és a szakszervezet, valamint az alkalmazottak között a bérnövelések körüli tárgyalások során.

A kollektív munkaszerződésről folyó tárgyalások eredményeképpen egy munkás bruttó jövedelme 1.700 és 1.900 lej között mozog, a pénzösszeg mellé ételjegyek is járnak. Az alkalmazottak karácsonykor és húsvétkor prémiumban részesülnek.

Az első Leoni gyárat 15 évvel ezelőtt nyitották meg Besztercén. Az alkalmazottak száma jelenleg több mint 8.000 fő. A hivatalos adatok szerint a cég beruházásainak értéke ezalatt elérte a 100 millió eurót. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS