2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csíksomlyói búcsú és kanyaró: a közegészségügyi igazgató szerint nincs ok a pánikra

2017. május 30. 16:27, utolsó frissítés: 20:08

Közleményt adott ki Hargita megye tanácsa, amelyben Tar Gyöngyit, a megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjét, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt és Urbán Erik ferences szerzetest is idézik a csíksomlyói búcsúval kapcsolatos figyelmeztetéssel kapcsolatban.

A Közegészségügyi Igazgatóság hétfőn közölt ajánlást arról, hogy aki nincs kanyaró ellen beoltva, az inkább ne vegyen részt a búcsún, mert Csíksomlyón van egy fertőzési gócpont. A jelenlegi közlemény már azt írja, "Tar Gyöngyi szerint a roma közösségben valóban van egy gócpont, amelyet tematizál a média, de nincs szó járványról és nincs ok a pánikra".

"Nincs járvány, a lakosság jelentős része be van oltva kanyaró ellen. Ugyanakkor a búcsú szervezésében semmilyen változást nem okoz és különleges járványtani intézkedésekre sincs szükség" – idézi Tar Gyöngyit a közlemény, aki egyúttal "felhívta arra a figyelmet, hogy részükről egy figyelmeztetést fogalmaztak meg, hogy egy gócpont van Csíksomlyón, de nincs ok a pánikra, hiszen a roma közösségben kialakult gócpontból a 18 fertőzött gyereket kórházban kezelik, a többi gyerek pedig megkapta az oltást". Azt is mondja, hogy a nagy tömegek járványtani szempontból eleve veszélyt rejtenek, de a lakosság nagy része megkapta az oltást. Akik esetében nem lehet biztosra tudni, azoknak javasolt, hogy kerüljék a nagy tömegeket.

Urbán Erik ferences szerzetes szerint "minden évben történnek sajnálatos esetek, és azt javasolják a zarándokoknak, hogy saját felelősségre, de vegyenek részt a búcsún".

Borboly Csaba szerint "nem tesz jót a térségnek a hangulatkeltés, beárnyékolhatja a pünkösdi ünnepeket, ha a média a kanyarójárvánnyal riogat".

"Nagyobb az esélye egy lábtörésnek, mint hogy valaki elkapja a kanyarót a csíksomlyói búcsún" – idézi a megyeelnököt a közlemény.

A kanyarójárvány tavalyi kitörése óta országszerte 27-en haltak meg, 6434 megbetegedést regisztráltak. Az MMR-oltás hosszú ideig országos szinten hiánycikk volt, csak hétfőn jelentette be az egészségügyi minisztérium, hogy van elegendő vakcina. Hargita megyéből a legutóbbi adatok szerint 35 megbetegedést jelentettek. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS