2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borboly és Ráduly szerint sincs kanyaróveszély a csíksomlyói búcsúban

2017. május 30. 19:56, utolsó frissítés: 19:56

Hargita megye és Csíkszereda elöljárója szerint nincs okuk aggodalomra a szombaton tartandó csíksomlyói búcsúra induló zarándokoknak. Borboly Csaba és Ráduly Róbert kedden közös videoüzenetben igyekezett meggyőzni a zarándokokat: nem áll fenn annak a veszélye, hogy kanyaróval fertőződjenek meg a zarándoklat idején.

A Facebookon közzétett videoüzenetben az elöljárók rémhírkeltéssel vádolták a sajtót, és kijelentették, Székelyföld minden szempontból biztonságos.
Üzenetükben arra reagáltak, hogy Tar Gyöngyi, Hargita megye tisztifőorvosa előbb az Agerpres román hírügynökségnek, majd az MTI-nek adott nyilatkozatában a kanyaró elleni oltás szükségességére figyelmeztette a csíksomlyói zarándokokat. Elmondta: egy félnomád életmódban élő csíksomlyói közösségben az elmúlt időszakban 18 kanyarós megbetegedést észleltek, és megtörténhet, hogy a környezetükben olyanok élnek, akik már fertőznek, de még nem mutatják a betegség tüneteit. A szakember elmondta: a kétszeri beoltás biztos védelmet nyújt a kanyaró ellen, de azt javasolta, hogy beoltatlan csecsemőket ne hozzanak a zarándoklatra, és a fiatal felnőttek próbálják tisztázni, mielőtt útra kelnének, hogy megkapták-e a teljes védettséget jelentő második oltást is.

"Ne higgyenek az első negatív sajtóhírnek, egészséges környezetben, szép természetben élünk. A hisztéria, a rémhírkeltés csak rosszat hozott Székelyföldnek" - jelentette ki Borboly Csaba. Ráduly Róbert "balliberális és (az egykori Securitate politikai rendőrség tagjai által gerjesztett) szekus diverziónak" minősítette a csíksomlyói kanyaróveszélyről szóló híreket. A polgármester kijelentette, a román államnak volt az érdeke, hogy a magyar közösségi, vallási ünnepet megpróbálja ellehetetleníteni, és ezért kapott szárnyra a csíksomlyói kanyaróveszélyről szóló hír.

A Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata által kiadott közlemény Tar Gyöngyi tisztifőorvost is idézi, aki nyomatékosítja, hogy nincs ok a pánikra, hiszen a kialakult gócpontból a 18 fertőzött gyereket kórházban kezelik, a többi gyerek pedig megkapta az oltást. Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet, hogy a nagy tömegek járványtani szempontból eleve veszélyt rejtenek. Azt is hozzátette, hogy a lakosság nagy része megkapta az oltást, és ez védettséget biztosít számára.

A közlemény Urbán Erik ferences szerzetest a zarándoklat főszervezőjét is idézte, aki szerint a rémhírek nem szabhatnak gátat a pünkösd megünneplésének, amely az összmagyarság egyik legnagyobb eseménye. A szerzetes azt javasolta a zarándokoknak, hogy saját felelősségre, de vegyenek részt a búcsún. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS